Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

2017 års mest lästa bilnyheter

Vi gräver i arkivet efter vad ni tyckte var intressantast i fjol.

Polestar bröt sig loss, Maserati är roligare än Volvo och nya besiktningsregler är på gång. Det var vad ni läste 2017.

Vi har samlats här i dag för att ta ett sista farväl av 2017, för att hedra minnet av det som varit. Nu har böckerna stängts och fjolåret är hinsidestaget och dött. Det har funnit frid och vi överlämnar stoftet av 2017 till gravens vila. Vi lägger tre skovlar mull på kistan och minns vad du gav oss, inte minst alla de nyheter från bilbranschen du överöste oss med. Här är de 10 mest lästa av Bytbils artiklar från förra året:

10. Polestar blir eget märke
När Volvo meddelade i somras att man avsåg att knoppa av trimfirman Polestar gick det en skälvning genom bilindustrin. Volvisterna trodde inte riktigt på att det var slut på Polestarmodeller i Volvoprogrammet, men så blev det. I Framtiden kommer vi att få nöja oss med endera renodlade Polestarmodeller, eller trimchips från Polestar Engineering till vanliga Volvobilar.

Volvo Cars

Inget mer sånt här alltså.

9. Så funkar olika växellådor
Upprinnelsen till artikeln var att en kollega frågade hur en sekventiell växellåda fungerar. Han fick ångra frågan, för svaret drog ut på tiden och rörde sig kring olika kopplingslösningar och vad som egentligen konstituerar en korrekt sekventiell konstruktion. Till slut skrev jag ner mitt rabblande och skickade ut det till de stackars läsarna att svälja. Tydligen var det fler än min kollega som undrade, för det blev årets nionde mest lästa artikel.

Porsche AG

Dubbelkoppling borgar för snabba växlingar.

8. Fem lyxbilar som är bättre familjeval än Volvo V70
En ren klackspark som togs på alldeles för stort allvar av somliga. Jag fick brev från läsarna som minsann läxade upp mig att mina exempel var usla familjebilar och att drift- och reparationskostnader var högre för gamla lyxbilar än för en nykter Volvokombi. Jag hävdar ändå med bestämdhet att du kommer att bli en lyckligare och bättre människa bakom ratten på en lagom bedagad lyxlimpa.

Bytbils montage

Självklart blir din avkomma lyckligare i Maserati.

7. Polestar 1 har lämnat Volvo
Och där kom Polestar tillbaka på listan, den här gången med presentationen av den första frisläppta modellen helt utan Volvoemblem. Det handlar om en coupé på samma bas som Volvo S90, men med kaross av kolfiber och vansinnigt många hästkrafter. Själv tycker jag att den är underskön, men läsarna hävdare att rumpan är för stor. För all del, smaken är ju som baken.

Volvo Car Corporation

Någon gnällde också över ordet ”blåkopia”.

6. Volvo 242 GTC avslöjad efter 40 år
Från tidningen Volvo-Klassiker fick vi låna den heta gamla nyheten som aldrig blev av. Volvo 242 GTC var tänkt att inleda åttiotalet genom att kombinera de sportiga ambitionerna från 242 GT med exklusiviteten hos 262C. Framför allt fick vi visa oss storsinta genom att ge en konkurrent lite uppmärksamhet, men killarna på Klassiker brukar skriva trevligt och bra så det bjuder vi gärna på.

Birger Fredricson

Det var kanske tur att vi slapp den.

5. Världens tio knäppaste trafikregler
När stiltje råder i nyhetsflödet får man hitta på någonting själv. Nej, jag tänker inte på fake news, utan på sann grävande journalistik. Så jag ägnade femton minuter med att gräva fram några idiotiska trafikregler på internet, regler som förvånande nog är gällande någonstans på vår jord.

Ingen bilkörning för dig, gubbe.

4. Unik Ferrari är jordens ladufynd
Fynd som grävs fram ur tidens oändliga djup är alltid intressanta och när det handlar om specialversioner, med motorsportambitioner, av klassiska Ferrarimodeller brukar det också handla om stora summor pengar. Nu, med facit i hand, kan vi konstatera att den här klenoden såldes för facila 1.807.000 euro. Ett fynd, om något.

RM Sotheby's

Perfekt patinerad.

3. Audi byter modellbeteckningar
Mot slutet av sommaren meddelade tyska Audi att man avsåg att införa ett nytt system att benämna sina bilar. Koder på bakluckan skulle skvallra om bilarnas effektnivåer, i stället för att avslöja motorernas cylindervolymer. Audi ådrog sig viss kritik, välberättigad skulle nog somliga säga, för att hela idén var överdrivet komplicerad och fullkomligt obegriplig. Sedan fick hjärnan bakom hela systemet sparken också.

Audi AG

72 RFSU tuttifrutti.

2. Vi har klämt på nya Volvo XC40
Så klart att hela motor-Sverige tappar andan när nationalklenoden Volvo släpper en helt ny modell, med en helt ny karossversion på en helt ny plattform. Vi var inte inbjudna till den stora lanseringen i Italien, men fick åtminstone se spektaklet från Volvos showroom i Kungsträdgården. Senare fick vi också provköra bilen och imponerades över fjädringskomforten. Bra jobbat, Volvo.

en urladdad mobiltelefon

Och jag glömde ladda mobilen.

1. Så funkar de nya besiktningsreglerna
Från och med 20 maj i år kommer nya besiktningsregler att träda i kraft och detta blev också 2017 års mest lästa nyhet på bytbil.com. Kära nån, har ni ingenting bättre att intressera er för? Här har vi skrivit om allt från batteriteknikens baksidor till åttiotalets snabbaste sedan, och ni läsare grävde ner i besiktningsregler. Förlåt, men finns det någonting tråkigare? Jaja, god fortsättning på er allihop. Nu tar vi nya tag inför 2018 och hoppas på ett lika sprudlande nyhetsår som i fjol.

Fast det är klart, bilden med en Mazda RX-2 lockade.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com