Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Touring Sciadipersia är en bil för kungar

Skräddarsydd kaross byggs i begränsad serie.

Italienska Carrozzeria Touring Superleggera har skräddat om en Maserati. Den ska också byggas i liten serie.

När Kyros den store befriade sig från medernas rike grundlade han akemenidernas imperium och gjorde sig själv till kungarnas kung. Eller shahanshah då, som det hette i det gamla Persien. Fast du och jag säger förstås bara shah och tänker kanske på Mohammad Reza Pahlavi, shahen av Iran som störtades av ayatolla Khomeini 1979 och dog i exil året därpå.

Han var inte bara till dags dato den sista person att bära titeln shah, kungarnas kung och ariernas ljus. Han var också en hejare på att samla på sig bilar, för så kan man göra när rågången mellan statens budget och den personliga plånboken inte är så skarp. Efter sig lämnade han en kollektion om sisådär 140 bilar, sportvagnar som Lamborghini och Bizzarrini, liksom lyxbilar från Rolls-Royce och Mercedes-Benz.

Eftersom kungarnas kung dessutom ägde en ordentlig sudd med aktier i Daimler-Benz kunde han peka med hela handen åt Stuttgart och få en fyrhjulsdriven bil till sin förvuxna sandlåda. Mercedes-Benz G-klass hade inte tillkommit om det inte hade varit för den siste shahanshahen.

Daimler AG

Shahanshahaha?

Kanske är det honom som Carrozzeria Touring Superleggera haft i åtanke när de tog fram sin senaste skapelse, Sciadipersia. För Scià di Persia är italienska och betyder, ordagrant, shahen av Persien.

Och nog är det en bil som passar kungars kungar, för handbyggda bilar på bas av Maserati lär kräva en kran ur statskassan för att finansiera. Just det, Touring Sciadipersia är en skräddarsydd kostym som draperats över en Maserati GranTurismo, och Touring är förstås den gamla karossmakare som på sin tid arbetade åt Alfa Romeo, Aston Martin, Lamborghini och, så klart, Maserati. Pahlavi såg så klart själv till att få sin Maserati 5000 GT tillsnitsad av Touring, en bil som också kom att kallas just för Scià di Persia.

Riktigt samma företag som då är det dock inte fråga om i dag. Touring gick i graven redan på 1960-talet och återupplivades först 40 år senare. Men sedan dess har de varit flitiga och spottat ur sig kreationer som Quattroporte-kombin Bellagio, kontinentkryssaren Alfa Romeo Disco Volante och den ärtiga konceptbilen Mini Superleggera Vision.

BMW AG

En sån vill man ju också ha.

Och nu ska man bygga tio exemplar av Sciadipersia, med former som inte liknar någonting annat. Köparna väljs ut bland trogna Maseratikunder och de får själva hålla med utgångsmaterial, alltså en GranTurismo som ska få nya karossplåtar och några läderbitar till insidan, en process som kommer att ta ungefär ett halvår per bil.

Så där har du det: om du har tröttnat på din Maserati GranTurismo, har för många miljoner och känner att du skulle passa som kung av Persien ska du höra av dig å det snaraste till Carrozzeria Touring Superleggera.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com