Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Maserati bekräftar Alfieri med eldrift

Konceptbil från 2014 kommer att serietillverkas – och får elalternativ

Nyligen fick vi veta att den italienska sportbilstillverkaren Maserati ämnade kasta sig in i elbilsligan. Nu vet vi med vad de tänker konkurrera.

Tidigare i höstas berättade Maseratis tekniska direktör Roberto Fedeli att märket planerade en eldriven sportbil för lansering år 2020. Nu har företaget bekräftat att konceptbilen Alfieri kommer att ligga till grund för den nya modellen och att den kommer att erbjudas med antingen V6-motor eller med eldrift.

Maserati Alfieri visades på Genèvesalongen 2014 och från början var det tänkt att den skulle gå i produktion redan i år. Så blev det inte, Maserati valde att i stället fokusera sina utvecklingsresurser på suven Levante. Så premiären har skjutits på framtiden.

Nu väntas den bensindrivna versionen vara klar 2019 och året därpå ska en eldriven variant presenteras. Enligt Maserati kommer produktionsversionen av Alfieri att direkt konkurrera med Porsche 911, men att den kommer att ha större yttermått – mer som en Jaguar F-Type.

Namnet Alfieri kommer från en av bröderna Maserati som grundade företaget 1914. Alfieri Maserati tävlade också i sina egna produkter och vann ett antal lopp under tjugotalet. Tyvärr dog han redan vid 44 års ålder, till följd av komplikationer från en olycka flera år tidigare.

Hans kompisar kallade honom Affe.

Hans kompisar kallade honom för Affe.

Vilken teknisk plattform som kommer att ligga till grund för Maserati Alfieri vet vi inte. Prototypen använde innanmätet från en Maserati Gran Turismo MC Stradale, men den basen lär ha spelat ut sin roll vid Alfieris introduktion. Sannolikt kommer vi att få se en V6-motor under huven på bensinversionen, som ska möta kommande utsläppskrav.

Designen sägs vara inspirerad av den undersköna Maserati A6GCS från 1954, närmare bestämt de fyra exemplar som fick kaross från Pinin Farina och som hör till världens mest eftertraktade konstverk.

Vem skulle inte vilja hänga den här på vardagsrumsväggen?

Vem skulle inte vilja hänga den här på väggen?

Foto: Maserati, Edvvc/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com