Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU överens: Fler laddstolpar och enklare betalning

Senast 2025 ska kraven vara på plats – om de nu godkänns

Inom några år ska det bli tätare mellan laddstolparna på de stora motorvägarna inom EU.

Ovanpå det ska det gå att betala med vanligt bankkort utan någon särskild mobilapp.

Så lyder de krav som EU nu kommit överens om.

Elbilarna blir allt fler i Europa. Men ett vanligt hinder på vägen mot en mer elektrifierad framtid är att laddstolparna är för få. Inte minst gäller detta för Sverige.

I mitten på februari larmade Riksförbundet M Sverige att bristen på laddstolpar bara blir värre och att Sverige inte ens når upp till hälften av EU:s målsättning.

Laddplats var sjätte mil

Men nu har Europaparlamentet och ministerrådet kommit överens om en ny lagstiftning. Denna ska öka antalet laddplatser för elfordon men också öka antalet tankställen för vätgasdrivna fordon.

Avtalet som har tecknats lyder att det ska finnas en laddplats var sjätte mil på större motorvägar. Senast 2025 ska detta vara verklighet – och sedan är ambitionen att samma förutsättningar ska råda även på mindre motorvägar senast 2030.

Inget appkrav

Ovanpå detta ska det bli enklare att tanka och betala.

Bilägaren ska på förhand kunna få reda på vad laddningen kostar och själva betalningen ska kunna ske med ett vanligt bankkort. Alltså ska telefonen inte behöva fyllas med en mängd olika appar för att sköta betalningarna.

Som vanligt när det kommer till byråkrati – inte minst på europeisk nivå – är det fler steg kvar i processen innan kraven blir lag. Nästa steg är således att ministerrådet och parlamentets transportutskott ska godkänna dem.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com