Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin DB4 GT väcks till liv igen

Sportbilstillverkaren nytillverkar klassisk lättviktare

Aston Martin sätter igång nytillverkning av en riktig klassiker. Men kunderna kommer inte att kunna köra dem på gatan.

När Aston Martin lanserade DB4 GT 1959 var det i en värld som just hade sett Castro inta Kuba, kvinnor få rösträtt i Nepal och barn tjata om den nya Barbiedockan. Och farbröder av alla kön och åldrar drömde förstås om en Aston Martin.

GT var nämligen någonting alldeles extra. Till skillnad från den vanliga DB4 hade GT ett tydligt banåkarfokus. Hjulbasen var kortare och baksätet utkastat. Karossens aluminiumplåtar var tunnare och motorn vässad med högre kompression, dubbla tändstift och Weberförgasare. Dessutom hade strålkastarna täckts med plexiglaskåpor för att sänka luftmotståndet – en detalj som senare skulle återkomma på Aston Martin DB5 och DB6.

Så passande då att Sir Stirling Moss lyckades ta hem International Trophy-segern i bilens premiärlopp på Silverstone. Ferrari förstod att de behövde göra någonting, så de åkte hem och började snickra på sin egen Short Wheel Base – men det är en annan historia.

Aston Martin svarade i sin tur med DB4 GT Zagato.

Aston Martin svarade i sin tur med DB4 GT Zagato.

Nu ska Aston Martin producera en ny serie av DB4 GT. Serien är planerad att omfatta 25 bilar som ska vara trogna kopior av de åtta extra-lättade fabriksbilar som Aston Martin drev i olika GT-serier när modellen var ny. Som sådana kommer de också att vara ämnade för racing och något gatgodkännande kommer inte att kunna ges. Däremot får kunderna ta del av ett tvåårigt internationellt bankörningsprogram sin ingår i priset.

Precis som förr kommer de nytillverkade bilarna att få en handknackad aluminiumkaross som kläs på ett ramverk av tunnväggiga stålrör, helt enligt Tourings Superleggerakoncept. Motorn är samma Tadek Marek-konstruerade raka aluminiumsexa med dubbetändning, växellådan fyrväxlad och bakaxeln diffbromsad.

Men på några punkter skiljer sig också de nytillverkade bilarna från originalen. Aston Martin avslöjar inte exakt vad, men motorerna kommer att vara något starkare, väg- och bromsegenskaperna ska ha förbättrats och säkerheten kommer att hålla mer modern standard.

De första fortsättningsbilarna ska levereras under det tredje kvartalet nästa år. Vi har däremot inga uppgifter om vad de kan tänkas kosta, men de gamla fabriksbilarna värderas i dag för i runda slängar 30 miljoner kronor.

Foto: Aston Martin
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com