Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin luftar sitt världsarv

Sätter sprätt på bilar utöver det vanliga.

Invigningsfesten av Aston Martins nya fabrikslokaler var något utöver det vanliga. Bilar för hundratals miljoner körs som sig bör.

Sedan 2003 håller Aston Martin Lagonda Limited till i Gaydon, mitt i England. Där, på en gammal bombflygbas från andra världskriget, tillverkar man i dag allting med fyra hjul och en Aston Martin-logga.

Men i takt med att Aston Martin kokar ihop allt fler modellserier håller man också på att växa ur sina lokaler. Därför har man byggt en till bilfabrik i Wales, närmare bestämt i den lilla byn St Athan nära sydkusten, där 1.000 anställda ska sysselsättas med att bland annat bygga den kommande DBX.

Aston Martin

Som lär vara något slags crossover.

Och som vanligt är det en gammal flygbas som Aston Martin tagit över och ska konvertera till bilfabrik. Men än så länge är hangarerna tomma och Aston Martin tog tillfället i akt att inviga dem på det mest spektakulära tänkbara sätt: att köra drifting med sitt eget kulturarv.

Förlåt? Jo, man samlade ihop hela märkesarkivet och satte sprätt på bilar värda tre kvarts miljarder kronor. Två tävlingsförare knutna till märket, samt märkets tekniske chef Matt Becker, lägger ordentligt med lakrits på hangarernas betonggolv i en alldeles underbar videosnutt som Aston Martin klippt ihop.

Så ta fram popcornpåsen och luta dig tillbaka till ljudet av varvande DBR1, sladdande Virage och skrikande Lola-Aston Martin B09/60 LMP1. Och en försynt Cygnet, förstås.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com