Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Brittiska sportbilstillverkarens nya försök – då elektrifieras Aston Martin

Första elbilen anländer 2025

Större
Stäng
  • Baksidan på Aston Vantage V12
    2030 ska Aston Martin ha en kombination av elbilar och laddhybrider. Foto: Aston Martin
  • 2030 ska Aston Martin ha en kombination av elbilar och laddhybrider. Foto: Aston Martin

Den brittiska biltillverkaren Aston Martin har nya elbilsplaner. I slutet av årtiondet ska de ha en hel drös med elbilar, laddhybrider och nollutsläpp från sin fabrik.

För cirka ett år sedan bekräftade Aston Martins vd, Tobias Moers, att sportbilstillverkarens första renodlade elbil skulle anlända till marknaden 2025. Elbilen kommer vara en version av Aston Martin DB11, och senare kommer även Aston Martin Vantage.

Nu har samma biltillverkare skickat ut ett pressmeddelande där de bekräftar att Aston Martin kommer vara helt elektrifierad 2030. Bilflottan kommer bestå av en mix av laddhybrider och renodlade elbilar.

Nollutsläpp från fabriken 2030

2024 kommer deras första laddhybrid, en omarbetad version av Valhalla, och årets efter kommer som sagt deras första elbil. 2026 ska biltillverkaren erbjuda elektrisk version på varje modell.

Initiativet kallas för Racing Green och målet är att ha nettonollutsläpp från sin fabrik 2030, och hela distributionskedjan till 2039. Som en del av planen finns också miljövänliga material, och det inkluderar grön aluminiumlegering som tillverkats med helt förnybar energi. Även veganska interiöralternativ kommer erbjudas.

Aston Martin hade tidigare planer på att lansera en elbil redan i år, i form av Rapide E, samt det elektriska märket Lagonda. Men de planerna skrotades när den nya finansiären Lawrence Stroll klev in i företaget. Vi får se om tillverkaren lyckas bättre den här gången.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com