Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då slutar Aston Martin med V12-motorer

Lever ett tag till

Större
Stäng
  • Tobias Moers säger att Aston Martin kommer använda V12-motorer ett tag till. Foto: Aston Martin
    Tobias Moers säger att Aston Martin kommer använda V12-motorer ett tag till. Foto: Aston Martin
  • Tobias Moers säger att Aston Martin kommer använda V12-motorer ett tag till. Foto: Aston Martin

2025 ska Aston Martins första elbil lanseras, men trots det kommer V12-motorena finnas kvar ett tag till.

2025 ska Aston Martin börja tillverka sin första elbil. Det är en konsekvens av att Storbritannien kommer fasa ut försäljningen av nya bilar med renodlade förbränningsmotorer till 2030. Elbilen kommer antagligen vara ersättaren till Aston Martin Vantage eller Aston Martin DB11.

Beskedet till trots, kommer den brittiska sportbilstillverkaren fortsätta med sina V12-motorer, rapporterar Autocar. I en intervju med tidskriften säger biltillverkarens vd, Tobias Moers, att de inte har några planer på att ersätta sin V12-motor med exempelvis V8-motorn som finns i Aston Martin DBX 707.

– Nej, det kommer vi inte göra. V12:an har fortfarande lite potential, och V12 Vantage visar att det fortfarande finns rum för en V12-motor i vår sportbilsgeneration, säger Tobias Moers till Autocar.

Nya generationen V12 Vantage får samma drivlina som i V12 Speedster. Foto: Aston Martin

V8-motorn som finns i DBX 707 är en modifierad version av den som tillverkas av Mercedes-AMG. Den nya Aston Martin V12 Vantage som ska lanseras nästa år, förväntas ha en liknande drivlina som finns i V12 Speedster, vilket genererar 690 hästkrafter och 752 Nm. Modellen blir den sista med Vantage-namnet.

Dock avslöjade Moers även när V12-motorerna faktiskt kommer sluta användas. 2026–2027 är det slut med de motorerna. Antagligen kommer de leva vidare som skräddarsydda erbjudanden, eller i ultraexklusiva specialutgåvor av någon modell.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com