Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Planen: Förbjud försäljningen av nya diesel- och bensinbilar 2030

Boris Johnsson väntas tillkännage sitt förslag senare den här veckan

Storbritanniens premiärminister, Brois Johnson, planerar att hålla ett tal i veckan där han tillkännager att landet kommer förbjuda nybilsförsäljningen av bensin- och dieselbilar från och med 2030.

Vi har tidigare skrivit om att den amerikanska delstaten Kalifornien vill förbjuda nybilsförsäljningen av diesel- och bensinbilar 2035. Det finns även sådana tankar även för Sveriges del, men utredningen har försenats och tidsplanen är ännu oklar. 

Nu rapporterar Automotive News Europe att Storbritanniens premiärminister, Boris Johnsson, den här veckan planerar att tillkännagiva ett förbud mot nyförsäljningen av diesel- och bensinbilar från och med 2030. De hänvisar till Financial Times. Hybridbilar kan fortfarande säljas till och med 2035. 

Enligt ursprungsplanen planerade Storbritannien att förbudet skulle träda i kraft 2040, som en åtgärd att minska växthusgaser, men Bors Johnsson tidigarelade detta till 2035, och nu har han ändra sig sig igen och förbudet flyttas återigen fram till 2030. 

LÄS MER: Här tävlar premiärministern i Top Gear

Att nya bensin- och dieselbilar skulle sluta förbjudas att säljas, skulle markera en stor förändring för Storbritanniens bilmarknad. 

Enligt siffror från bilindustrin står diesel- och bensinbilar för 73,6 procent av Storbritanniens nybilsförsäljning i år, medan elbilar var 5,5 procent och resten stod hybridbilar för. Samtidigt har försäljningen av renodlade elbilar ökat med 169 procent på ett år.

En talesperson för Downing Street har avböjt att kommentera uppgifterna. 

LÄS ÄVEN: Svenske Mercedes-chefen vädjar – mot SUV-förbud

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com