Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Senatorer pressar Biden – vill sätta slutdatum för försäljning av bensinbilar

Vill att lander ska följa efter Kalifornien

President Joe Biden pressas av senatorer som vill se ett slut på försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer, något som delstaten Kalifornien beslutade om i höstas. 

För en tid sedan berättade Bytbil att USA:s president, Joe Biden, meddelat att alla federala fordon som fanns i drift skulle ersättas med amerikansktillverkade elbilar. Nu verkar det som att ett par senatorer vill gå längre och försöker pressa presidenten till att sätta ett slutdatum för försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer, rapporterar Reuters.

Det är de två senatorerna i Kalifornien som pressar presidenten att han ska tuffa till USA:s klimatpolitik och att den ska följa efter i delstatens fotspår, genom att sätta ett datum när alla nya bilar som säljs förbjuds att släppa ut någon koldioxid. I ett brev till presidenten vill de också att Kalifornien ska få tillbaka sin befogenhet att sätta nya och ännu tuffare utsläppskrav.

Det var nämligen i september som Kaliforniens guvernör som skrev under en exekutiv order som tvingar alla nya bilar och även lastbilar som säljs i delstaten att vara utsläppsfria från koldioxid 2035. 

LÄS MER: Volvon som är värd 170 miljoner kronor

När Biden kampanjade för sin presidentkandidatur, så ville han inte stödja ett specifik datum, men lovade samtidigt att dramatiskt öka antalet elfordon, och laddstolpar, vilket också inträffade i januari när han blev president. 

När Barack Obama var president tvingades biltillverkare göra bilarna mer bränsleeffektiva, med 3,5 procent varje år från 2017, fram till 2021, och fem procent från 2022 till 2025. Kalifornien fick också tillåtelse att införa egna, strängare regler, som 13 andra delstater följer. I april förra året minskade Trump målet till 1,5 procent fram till 2026, och tog som även bort Kaliforniens undantag. 

Enligt uppskattningar kommer bilarna i snitt bli 3,7 procent mer bränsleeffektiva per år i Kalifornien, mellan 2022 och 2026. 

Om president Biden skulle besluta att förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer, skulle USA följa i fotspåren av Storbritannien som redan har inför ett sådant förbud, men redan till 2030. Samma år ska Volvo bli ett renodlat elbilsmärke, så även den europeiska delen av Ford, men även Jaguar.  

LÄS ÄVEN: Officiell: Volvo C40 Recharge

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com