Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så påverkas bilindustrin – om Joe Biden vinner presidentvalet

Bland annat kommer utsläppskraven förändras

Större
Stäng
  • Foto: Wikimedia commons
    Foto: Wikimedia commons
  • Foto: Wikimedia commons

Det amerikanska folket väljer under tisdagen president och det är även val till representanthuset, samt senaten. Men vad kommer det få för följder, för bilindustrin, om Joe Biden vinner presidentvalet? 

Den amerikanska valet förväntas bli väldigt jämnt, och det är oklart vem som kommer ta hem presidentskapet. Reuters rapporterar att om Biden blir vald till president, kommer han återinföra utsläppskraven som skapades av president Obama, men tog togs bort av president Trump. Biden vill göra utsläppskraven ännu strängare, utsläppen ska årligen minska med sex procent.

När Obama var president tvingades biltillverkare minska sina koldioxidutsläpp med 3,5 procent varje år från 2017 fram till 2021, och fem procent från 2022 till 2025. Kalifornien fick tillåtelse att införa sina egna, strängare regler, som 12 andra delstater följer. I april i år minskade Trump den årliga utsläppsminskningen till 1,5 procent fram till 2026, och har dessutom har tagit bort Kaliforniens undantag.

Biltillverkaren har uppgivit att den mildrade kraven har sparat dem minst en miljard dollar i årliga kostnader, men har samtidigt splittrat branschen. Bland annat Ford, Honda och Volkswagen har gått med på att anpassa sig till Kaliforniens utsläppskrav, men GM, Toyota, och Fiat Chrysler ställde sig bakom Trumps beslut.

Biden har lovat att investera 400 miljarder dollar i offentliga satsningar i övergången till ren energi, inklusive avancerad batteriteknologi och elbilar. Den federala regeringen kommer även stödja delstater och tjänstemän att bygga en halv miljon laddstolpar fram till 2030. Det kan i sättas med kontrast med dagens siffra, 87 600. I Europa finns det cirka 192 000.

Biden har sagt att han genom skattelättnader vill uppmuntra konsumenter att köpa elbilar. För tillfället subventionerar USA:s regering elbilar med en skattelättnad på 7 500 dollar för de 200 000 första fordonen som en biltillverkare säljer. Än så länge är det enbart Tesla och General Motors som nått taket. I slutet av 2019 fanns ett förslag om att öka antalet till 600 000 fordon, men kongressen beslutade att säga nej. 

LÄS MER: Så påverkas bilindustrin om president Trump blir återvald

Biden menar att skattelättnaderna ska gynna medelklasskonsumenten samt prioritera köp av amerikansk-tillverkade bilar. Som en följd kan det bli en utmaning för andra biltillverkare än Tesla. Ford planerar att bygga många av sina elbilar i Mexiko och Kanada. GM planerar samtidigt att sälja Cadillac-modeller och Humrar som kostar mer än 100 000 dollar. 

Biden vill även införa en skrotningspremie där amerikanerna kan byta in sin gamla bil som släpper ut mycket koldioxid, mot nya elfordon. Enligt planen som introducerades av demokraterna i senaten, siktar de på att under en tioårsperiod byta ut cirka 63 miljoner bensinbilar och ersätta dem med elbilar. Konsumenterna skulle minst 3 000 dollar i rabatt om de bytte in sin bil.

Biden har sagt att hans klimatplan ska skapa en miljon nya jobb inom bilindustrin, från leverantörer till tillverkare och infrastruktur. Han har också sagt att han politik borde gynna fackföreningsarbete och även skapa fler fackliga jobb. Fackföreningen Untired Auto Workers representerar mer än 400 000 aktiva medlemmar och stödjer den demokratiska kandidaten, men nästan en tredjedel röstade på Donald Trump 2016, eftersom att de är oroliga över att en övergång till elbilar gör att de förlorar sina jobb.

Det är oklart hur Biden ska avveckla handelskriget med Kina, som har begränsat USA:s export av fordon samt bildelar till Kina. Bidens team sade att han skulle omvärdera tullarna på import av kinesiska tillverkade fordon, delar och material.Sedan tullarna infördes, har priset  på exempelvis stål och aluminium ökat, medan tillverkningsjobben har minskat.

Antagligen kommer Biden ta ett multilateralt grepp med sina allierade för att störa Kinas ekonomi genom ett starkare stöd för Världshandelsorganisationen (WTO) och stärka dess efterlevnad av handelsregler. Biden förväntas även att ansöka om medlemskap i Trans Pacific-Partnership (TPP). 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com