Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här tävlar premiärministern i Top Gear

Boris Johnson: Jag är en usel bilförare

Han är den nye premiärministern som ska styra Storbritannien ut ur EU.
Men hur bra är Boris Johnson på att styra en bil? Här kan du själv se.
Avsnittet från Top Gear för nio år sen har blivit en viral succé igen.

För bara två dagar sen blev Boris Johnson utsedd till Storbritanniens nya premiärminister efter Theresa May. Den kontroversielle politikern var den starkaste förespråkaren för ett utträde ur EU, det så kallade Brexit. Nu får han ta vid där företrädaren May slutade – och misslyckades – nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan acceptera. Han har bara några månader på sig.
Frågan är om den uppgiften slår utmaningen som han ställdes inför i ett avsnitt av Top Gear för snart nio år sen: ett race i skarpa kurvor med en risig Suzuki.

Före utmaningen berättade han om sina erfarenheter av fordon: han hade som ung ett deltidsjobb som traktorförare – när han inte hittade rätt växel och körde igenom en vägg – och han berättade även att han fått se sin felparkerade bil bli bogserad av två parkeringsvakter. ”Trots att jag hade tillstånd för boendeparkering i det området”, säger Boris Johnson upprörd.
– Visste ni att så fort din bil lyfts upp en centimeter från marken av myndigheterna så är bilen juridiskt sett inte din längre?
Han har genom åren skrivit krönikor om bilar, men erkänner att han egentligen inte kan ett dyft om hur en motor fungerar. När Jeremy Clarkson läser högt ur en krönika försöker Boris Johnson att snabbt avbryta – till publikens förtjusning.

Slutligen testades alltså Boris Johnson att köra ett varv på bana, den som ett flertal kändisar fått pröva på i Top Gear genom åren.
– Jag tycker att jag är en extremt dålig bilförare, säger Boris Johnson innan publiken får se prestationen.
Och visst hade han rätt. Hans varvtid var en av de sämsta. Men han bjöd på sig själv och bevisade ännu en gång vilken underhållare han är.
Däremot är den brittiska bilindustrin inte imponerad av Boris. Motorbranschens organisation har räknat ut att en så kallad hård Brexit kommer att kosta bilindustrin 700 000 kr i minuten. Därför kräver man snabba förhandlingar med EU för att förhindra miljardförluster.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com