Redaktionen tipsar

Grönt ljus för nya regplåtar för elbilar

Norge har redan gjort det – nu går Storbritannien ett steg längre.
Landet inför speciella gröna nummerplåtar för den som köper en elbil.
Borde även Sverige följa efter?

Sedan flera år tillbaka får den som köper en elbil i Norge en speciell nummerplåt som börjar med bokstäverna EL eller EV. Nu har Storbritannien fattat beslut om att gå ytterligare ett steg längre. Alla som köper en elbil kommer att få en nummerplåt med en stor grön rand på ena sidan för att göra det lättare att identifiera en elbil, uppger Reuters. Tanken är att elbilarna ska kunna slippa biltullar och få billigare parkering.

Storbritannien satsar nu hårt på att skapa en grönare bilpark efter coronapandemin.
– En grön återhämtning är nyckeln till att hjälpa oss att uppnå våra mål med noll koldioxid och samtidigt främja ekonomisk tillväxt, säger landets transportminister Grant Shapps.

Endast bilar med nollutsläpp får ha de nya skyltarna, det gäller alltså inte laddhybrider. Förra veckan kom nyheten att premiärminister Boris Johnson överväger ett bidrag på 80 000 kr till den som byter bort sin bensin- eller dieselbil mot en elbil.

Även i Sverige finns det många som skulle vilja se gröna nummerplåtar. Det pågår olika utredningar inom MSB och Transportstyrelsen för att se om det kan höja säkerheten till exempel vid olyckor och bränder.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com