Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter branden: Kräver gröna nummerskyltar

Efter bussbranden i Klaratunneln – nu kräver branschorganisationen för verkstäder gröna nummerplåtar på gas och elbilar.  En gasbil eller gasbuss kan kräva 300 meters säkerhetsavstånd vid brand.  – När jag får läsa att någon säger att ”jag kände hettan från explosionen och det regnade splitter på min bil”, blir jag orolig, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Ett problem när det skett en olycka som vid Klaratunneln i Stockholm under söndagen, är att veta vilken typ av fordon som krockat. Drivs det av el, gas, bensin eller batteri? Bränslen har olika risker och därmed olika metoder för att bekämpa exempelvis en eldsvåda.

Nu slår branschföreningen Sveriges fordonsverkstäders förening larm om att gröna nummerskyltar skulle behövas på bilar och bussar för att veta att de drivs av el eller gas. En säkerhetsåtgärd både för allmänheten och räddningstjänsten.

– Det borde vara 300 meters säkerhetsavstånd från en gasdriven buss eftersom gastankar kan flyga långt om inte säkerhetsventilen hinner lösa ut. Hinner säkerhetsventilen lösa ut, blir eldsflammorna upp emot 10–15 meter långa.

Eftersom händelseförloppet är oerhört snabbt, måste alla som är i närheten kunna hjälpa till när man larmar, genom att upplysa om att det är ett e-fordon eller gasfordon som är inblandat i olyckan, säger Bo Ericsson.

Några år före explosionen i Stockholm, skedde en olycka 12 juli 2016 när en gasbuss brann i Gnistängstunneln i Göteborg. Då slungades två brandmän iväg av tryckvågen och ytterligare en brandman skadades när han försökte undkomma att träffas av en gastank.

– Tyvärr har inga framsteg skett när det gäller handhavande av gas- och elfordon. Eftersom vagnparken av miljöfordon ökar är det viktigt att Polisen och Räddningstjänsten snabbt får kunskap om vilka steg som måste vidtagas, för att undvika att någon skadas eller dör i onödan. Detta kan man exempelvis underlätta genom att alla gas- och e-fordon har gröna nummerplåtar. SFVF arbetar för att få myndigheter och politiker att hörsamma denna viktiga fråga, säger Bo Ericsson.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com