Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenske Mercedes-chefen vädjar - mot SUV-förbud

Ola Källenius: Därför är det fel väg att gå

Svenske Mercedes-bossen Ola Källenius försöker stoppa ett suv-förbud i Tyskland.
– Begränsningar för vad kunden behöver är inte rätt, säger han.
I stället lovar han att göra allt för att minska CO2-utsläppen – med hjälpa av elbilar.

Tysk bilindustri kämpar i motvind just nu. Dels med fallande försäljningssiffror, dels med en högljudd debatt i hemlandet om suv:ar och bilarnas utsläpp. Just nu pågår ett toppmöte i Nürtingen utanför Stuttgart där bilcheferna diskuterar hur problemet ska lösas.En stark opinion i Tyskland vill nu förbjuda suv:ar. Argumenten är dels att de släpper ut mer koldioxid än mindre bilar, dels att de är farliga för andra trafikanter. En dödsolycka i Berlin där en Porsche-suv mejade ner och dödade fyra personer på en trottoar fick opinionen mot suv:ar att ta fart tidigare i höst.

– Debatten i detta land måste tas på stort allvar. Vi måste ta itu med CO2. Vi behöver inte diskutera det, vi måste ta itu med det, säger Daimlers svenske vd Ola Källenius.

Däremot vill Ola Källenius undvika ett förbud mot suv:ar som nu diskuteras i Tyskland. En fordonstyp som Mercedes investerat tungt i och som i år spås stå för 40 procent av bilförsäljningen i Europa. Mercedes sålde förra året 820 000 suvar. Det motsvarar nästan 100 suv:ar i timmen – dygnet runt och året runt.

– Begränsningar för vad kunden behöver är inte rätt. Kraven på hållbarhet är rätt – och vi måste komma dit. Den stora uppgiften är att göra fordon i alla segment hållbara, från tvåsits till långtradare. I Kina finns det till exempel en annan bild än här. Sjusitsiga suv:ar är för närvarande det mest populära fordonsformatet i megastäderna.

Ola Källenius klargjorde också att Mercedes inte ser bränslecellsbilar som ett gångbart alternativ de närmaste tio åren. Möjligen kan det vara ett alternativ för tyngre fordon.
– För bilarna fokuserar vi på batterier under de kommande tio åren, säger han på toppmötet.

Efter en motig inledning på sin vd-tid kunde Ola Källenius glädja aktiemarknaden med fina försäljningssiffror i september för Mercedes. Försäljningen steg med 10,4 procent till 223,838  bilar. På hemmamarknaden i Tyskland var lyftet hela 24 procent. Superspurten gjorde att kvartalet blev Mercedes bästa någonsin när det gäller sålda bilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com