Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz får svensk chef

Ola Källenius tar över efter Dieter Zetsche.

Mercedes-Benz moderbolag Daimler AG kommer att få en svensk VD. Nästa år tar Ola Källenius över efter Dieter Zetsche.

Dieter Zetsche har varit med ett tag. I tjugo år har han suttit i ledningen för Daimler AG, eller vad det nu har hetat mellan alla fusioner och separationer. Hans enorma mustascher syntes i bakgrunden redan när Daimler-Benz gick ihop med amerikanska Chrysler och blev DaimlerChrysler.

Då hette det att det var en fusion mellan två jämlika, men kulturkrocken lär ha varit vådlig och snart hade tyskarna helt sonika kört över sina amerikanska vänner. Ingen tvekan rådde om vem som bestämde i den familjen.

Daimler AG

Nej, ingen av de två. Än.

När Zetsche till slut fick överta VD-rollen från Chryslerslukaren Jürgen Schrempp 2006 gjorde han processen kort. Chryslerhalvan styckades av 2007 och såldes till ett amerikanskt riskkapitalbolag (och gick sedan i konkurs 2009).

Kvar blev det som vi i dag känner som Daimler AG, moderbolag i koncernen som inte bara bygger bilar under namnet Mercedes-Benz, Smart och de där, utan också en väldig massa lastbilstillverkare världen över: Freightliner i USA, till exempel, och Mitsubishi Fuso. Japp, den delen av Mitsubishi är Daimlerägd.

Och nu blir en svensk chef för hela klabbet. Ola Källenius från Västervik har varit Zetsches högra hand i flera år och vid nästa bolagsstämma kommer han att ta över VD-posten.

Valet var väntat. Källenius tippades redan i våras vara nära att utses till Zetsches efterträdare och nu har det alltså skett. Daimler AG får därmed en 49-åring vid rodret som studerat både vid Handelshögskolan i Stockholm och vid universitetet i St. Gallen i Schweiz.

Daimler AG

Och lattjat med Jay Leno.

Hos Mercedes-Benz har han varit i ett kvarts sekel; han började som trainee 1993 och har sedan dess bland annat arbetat som inköpschef för transmissionskomponenter, VD för dotterbolaget AMG GmbH, försäljningschef på koncernnivå och nu senast teknisk direktör direkt under Zetsche.

Helt och hållet försvinner dock inte Dieter Zetsche och hans makalösa mustascher. Efter en tvåårsperiod med påtvingad semester – bolagsstadgarna kräver en karantän på två år mellan uppdragen – ska han kliva in i bolaget som styrelseordförande. Återigen blir det alltså radarparet Zetsche och Källenus som kommer att leda bolaget nästa årtionde.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com