Redaktionen tipsar

Svenske super-vd:ns hemliga plan läckte ut

Ola Källenius vill sparka 1100 av Mercedes chefer

Svenske super-vd:n Ola Källenius hemliga sparplan för Mercedes har läckt ut i förväg – och orsakar hårda känslor.
Källenius vill ta bort 1100 högavlönade chefer – och ställa in årets löneförhandling, uppger Süddeutsche Zeitung.
– Jag är kategoriskt mycket negativ till förslaget. Det här kravet kommer med rätta att röra upp känslor och oförståelse i leden, säger Michael Brecht, arbetarrepresentant i Daimlers styrelse.

Daimlers svenske vd Ola Källenius tar i med hårdhandskarna för att få fason på den sviktande lönsamheten hos biltillverkaren Mercedes.  Enligt sparplaner som läckt ut från ett internt ledningsmöte ska 1100 chefsjobb på olika ledningsnivåer tas bort över hela världen.

I Tyskland skulle det innebära att var tionde chef tas bort, enligt fackordföranden Michael Brecht. De läckta uppgifterna har rört upp hårda känslor.

– Jag är kategoriskt mycket negativ till förslaget. Visst är läget mer kritiskt än väntat, men inte på något sätt jämförbart med 2008”, skriver Michael Brecht, arbetarrepresentant i Daimlers styrelse, i ett mejl till Daimlers tyska anställda.

Den allmänt svaga bilkonjunkturen, produktionsproblem, höga kostnader för återkallelser, dieselskandal och utvecklingskostnader för elbilar är några av faktorerna som skapat problem för Mecedes.

För att sänka personalkostnaderna föreslår företagsledningen också att vårens löneförhandlingar ska ställas in och lönerna ska frysas.  Daimler har 178 000 anställda i Tyskland, men har lovat att det inte ska bli några uppsägningar.

Daimlers HR-chef Wilfried Porth har berättat för tysk media att varje ny komponent som köps in ska ifrågasättas.
– Det är en mycket tydlig ekonomisk fråga: om vi kan göra det internt ekonomiskt eller konkurrenskraftigt, finns det inget fel med att göra det själv.

Porth tror att antalet anställa inom bilindustrin kommer att minska i den pågående omvandlingen.
– Men vad vi alla vet är att om elektromobilitet tar över kommer det att bli mindre värde i kedjan. Och det kommer att påverka oss också, men det kommer att ta många år innan en sådan övergång är klar.

I nästa vecka ska Ola Källenius hela spar- och framtidsplan för Mercedes presenteras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com