Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes nya bisarra lyxorgie

Svensken Ola Källenius säger sig värna Parisavtalet - släpper monster-suv

Här är symbolen för en galen och schizofren bilvärld: bisarrt lyxiga koldioxidboven Mercedes-Maybach GLS600 4MATIC.
Är svenske Mercedes-chefen Ola Källenius en hycklare som ens bryr sig om att utveckla elbilar när han sätter sådant här på vägarna?
Bilen har en V8 på 558 hästkrafter som drar 1,2 liter milen och släpper ut 273 gram CO2 per km.

Mercedes kallar det själva för ”A new form of luxury”. En bättre benämning är kanske vulgärt, dekadent och otidsenligt.

För hur kan en biltillverkare som säger sig värna om miljön och klimatet sätta en vulgärt stor och lyxig suv som spyr ur sig CO2 på vägarna? Mercedes-Maybach GLS600 4MATIC får Mercedes elbilssatsning att framstå som den värsta formen av schizofren greenwashing.

Ja, men den har bara en V8 med mildhybrid, inte längre en V12:a fast den heter 600, invänder någon. Men Mercedes-Maybach är ändå en av de smutsigaste bilarna du kan köra. Den dricker i sig 1,2 liter milen och släpper ut tre gånger så mycket CO2 som EU:s nya genomsnittliga gränsvärde från 2020. De fyra passagerarna kan åka i 250 km/h och 0-100 km/h går på under fem sekunder.

De fyra åkande i bilen kan vräka sig lyx. Bilen har bland annat  belysta fotbrädor som dras ut med elmotorer. Du förväntas dricka champagne när du blir skjutsad i bilen, så därför finns det en champagnekyl. Om du inte hann duscha på morgonen är det ingen fara, bilen har inbyggda parfymer som tar bort odören.

Svensken Ola Källenius är högsta chef för Mercedes och Daimler, han säger sig gilla elbilar och värna miljön.
– För oss är Parisavtalet mer än ett krav – det är vår övertygelse. Och vi har satt ut en klar kurs för att bidra till att klimatförändringarna accelererar ytterligare. Men detta är en enorm förändring – teknologiskt och ekonomiskt. Vi vill ju göra individuell mobilitet mer spännande och inte dyrare. Dessutom måste vi ju ha en hållbar affärsverksamhet. Så hur läser vi detta? Ett sätt vore att sitta still och försöka se till att saker och ting förblir som de är. Men det skulle inte tjäna vårt syfte – och absolut inte vår framtid, har Ola Källenius sagt.

När man ser bilderna på Mercedes-Mayback GLS600 verkar det mest vara snack. För var finns logiken i att sälja CO2-monster och elbilar samtidigt?

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com