Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Utredning om bensinförbud försenas

Skulle lämnas in 1 februari nästa år

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Utredningen om ett eventuellt förbud mot försäljningen av nya bensin- och dieselbilar och när fossila bränslen ska vara utfasade, försenas. Enligt planen skulle utredningen lämnas in i februari nästa år, men mer tid behövs.

Utredningen kring ett eventuellt förbud mot nya bensin- och dieselbilar startades av regeringen förra året och ska analysera förutsättningarna för ett eventuellt nationellt förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar, rapporterar Dagens Industri.

Dessutom ska utredningen föreslå ett årtal när fossila drivmedel ska upphöra att säljas i Sverige. Den analyserar även samma frågor på EU-nivå, eftersom det inte är aktuellt att Sverige på egen hand inför ett förbud.

LÄS MER: Kaliforniens plan på bensinbilsförbud

För att ställa om fordonsflottan i Europa krävs det insatser på flera nivåer, menar Sven Hunhammar, som är ansvarig för utredningen.

– Ett av de viktigaste styrmedlen för att få en ökad flotta med elfordon är de tuffa krav som ställs på biltillverkarna på EU-nivå. Detta går lite under radarn. Vi tänker ofta på ganska nationellt i Sverige, men klimatfrågan är global, säger Sven Hunhammar till Dagens Industri.

För att ställa om fordonsflottan finns det också nationella styrmedel, bland annat reduktionsplikten som styr hur stor andel förnyelsebart bränsle som ska finnas i tanken, men även bonus-malus som blir strängare nästa år. 

Enligt Dagens industri kommer utredningen lämnas in sommaren 2021. Från början var planen att den skulle lämnas in 1 februari nästa år. 

LÄS ÄVEN: Då kostar bensinbilen lika mycket som en elbil 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com