Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Honda slutar sälja renodlade bensin- och dieselbilar

Måste vara minst någon sorts hybrid

Större
Stäng
  • Foto: Honda
    Foto: Honda
  • Foto: Honda

Honda planerar att fasa ut sina bilar med renodlade förbränningsmotorer och därför kommer bilarna i framtiden ha någon form av hybrid i sig.

Pressen på biltillverkarna att överge renodlade förbränningsmotorer ökar och utsläppskraven på bilen blir allt strängare. Exempelvis ska Storbritannien förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar 2030, och Kalifornien vill göra samma sak 2035. Även Sverige har en utredning på gång, dock är den försenad. 

Nu siktar Honda på att fasa ut renodlade förbränningsmotorer i deras modellutbud i Europa år 2022, skriver Autocar. 

– Det kommer vara en kombination av helt elektriska och hybridmodeller, Om lagstiftningen börjar röra på sig när vi närmar oss 2035, eller rör sig bort också bort från hybrider, då slutar vi fokusera på den teknologin, sade Ian Howells, vice vd för Honda, till Autocar. 

LÄS MER: Så här rattas Hondas elektrifierade framtid

Han betonade att Honda tror på en strategi där tillverkaren har flera sätt att minska sitt koldioxidavtryck, och beskedet från Storbritanniens regering att de förbjuder försäljning av nya bensin- och dieselbilar 2030, inte påverkar deras strategi.

Ian Howells menar att det finns en roll för flera tekniker i minskningen av utsläppen, däribland e-bränslen, biomassa, väte, till viss utsträckning konventionella bränslen och även batterier. Han stödjer elektrifieringen, men kostnaden att tillverka renodlade elbilar är den största anledningen till att han inte anser att de är den omedelbara lösningen för att minska koldioxidutsläppen. 

– De är en tredjedel upp till 50 procent dyrare än konventionella eller hybridfordon. Som ett resultat, känner vi att hybridteknologi erbjuder ett effektivare sätt att gå över till enbart el.

Samtidigt är Honda medvetna om begränsningarna med hybrider, men de ser tekniken som en övergång som tar dem till en punkt där batteritekniken och infrastrukturen är på plats. För tillfället har Honda en renodlad elbilsmodell, Honda e, som vann årets bil 2021 i Tyskland.

LÄS ÄVEN: Honda: Vi blir först med att producera självkörande bilar på nivå 3

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com