Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mini blir renodlat elbilsmärke 2030

  • Foto: BMW

Brittiska Mini är nästa biltillverkare som meddelar att de blir en renodlad elbilstillverkare. Om fyra år lanserar de sin sista modell med förbränningsmotorer.

Bytbil har berättat om det tidigare, en biltillverkare ska enbart sälja renodlade elbilar. 2030 ska Volvo bli ett renodlat elbilsmärke, även Ford i Europa ska enbart sälja elbilar 2030. Nu har BMW-ägda Mini meddelat att de kommer bli helt elektriskt samma år, säger källor som har talat med Automotive News Europe. 

Om fyra år ska de lansera sin sista modell med förbränningsmotor, och ungefär hälften av Minis försäljning ska vara elektrisk fram tills 2027. 2030 ska de bara sälja renodlade elbilar. Därmed följer de bland annat i Bentleys och Jaguars fotspår att elektrifiera sina bilar. Anledningen sägs vara den ökade efterfrågan på elbilar, och strängare lagar som påskyndar den globala övergången till elbilar. 

LÄS MER: Här är BMW:n som kan stå emot handgranater

Minis beslut kommer troligen tilltala kunder som bor i stadsområden där förbränningsmotorer antingen kommer begränsas, eller helt och hållet förbjudas. Beslutet har tagits från BMW:s sida, i ett försök att motverka Teslas framgångar. Den bayerska biltillverkaren själva har kontrat med BMW iX och i4 som börjar säljas senare i år.

BMW tillverkar Mini-bilar i en fabrik i Oxford, där de även har en fabrik för motortillverkning, men så även i Nederländerna och Tyskland. Företaget planerar även att tillverka Minis i Kina med sin partner Great Wall med start om två år. De planerar att lansera en elektrisk kompakt suv i tillsammans med samma företag i Kina, där den även kommer produceras. För tillfället säljer Mini en renodlad elbil, Mini Electric, som heter Mini Cooper SE i USA.

BMW har valt att inte kommentera uppgifterna.

LÄS ÄVEN: BMW:n som inte är vad den ser ut som

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com