Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot säger adjö till förbränningsmotorer – nästan

Nästa biltillverkare som enbart säljer elbilar

Större
Stäng
  • Peugeot 308 finns som laddhybrid. Foto: Peugeot
    Peugeot 308 finns som laddhybrid. Foto: Peugeot
  • Peugeot 308 finns som laddhybrid. Foto: Peugeot

Nu har franska biltillverkaren Peugeot meddelat att de kommer sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa i börja av nästa decennium.

Du har hört årtalet tidigare. Det är året en rad med biltillverkare kommer sluta sälja modeller med förbränningsmotorer. Sedan tidigare har bland annat Volvo lovat att de blir ett renodlat elbilsmärke senast 2030. Nu ska Peugeot sälla sig till biltillverkarna som lovat att enbart sälja elbilar från och med 2030. Löftet från den franska biltillverkaren gäller dock enbart Europa, rapporterar Automotive News Europe. Peugeot kommer fortsätta sälja modeller som har förbränningsmotorer på andra internationella marknader för omställningen går långsammare.

Det betyder att de slutar sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa fem år innan förbudet mot nyförsäljning av förbränningsmotorer som EU vill införa 2035. Redan nu har DS, Alfa Romeo och Opel aviserat att de ska sluta sälja bilar med förbränningsmotorer 2026 respektive 2027.

Koncernen Stellantis mål är att elbilar och hybrider ska stå för 70 procent av koncernens försäljning 2030. Planen är biltillverkarna inom koncernen kommer gå över till fyra nya plattformar som fokuserar på renodlade elbilar, även om de stödjer förbränningsalternativ.

För tillfället är 70 procent av Peugeots flotta elektrifierad (antingen som hybrid eller som elbilar), och det inkluderar Peugeot 2008, Peugeot 208, 3008, och 308. Om tre år ska hela flottan vara helt elektrifierad.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com