Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Opel och Lancia återupplivar ikoniska modeller

Del av elektrisk offensiv från Stellantis

Större
Stäng
  • Opel Manta och Lancia Delta kommer återupplivas som elbilar. Foto: Opel/Lancia
    Opel Manta och Lancia Delta kommer återupplivas som elbilar. Foto: Opel/Lancia
  • Opel Manta och Lancia Delta kommer återupplivas som elbilar. Foto: Opel/Lancia

Jättekoncernen Stellantis är i startgroparna för sin elektriska offensiv och det innebär att två legendariska modeller från Opel respektive Lancia återupplivas.

I september bekräftade Opel att den elektriska versionen av Astra skulle lanseras 2023, och blir då den tredje renodlade elbilen från den tyska biltillverkaren. 2027 ska de även bli ett renodlat elbilsmärke. För tillfället säljer den tyska biltillverkaren Opel Corsa-e och Mokka-e som elbilar.

Nu rapporterar brittiska Autocar att Opel Manta lanseras 2025 och ska leda den elektriska omställningen för den tyska biltillverkaren. I våras visade faktiskt Opel upp en restmodd i form av en Opel Manta. Bilen kommer vara en elektrisk suv-coupé. De kommer använda sig av samma taktik som Ford har använt, nämligen att återanvända ett klassiskt namn (Ford Mustang) för att ge mer status till en modell.

Manta kommer baseras på en av de fyra elbilsplattformarna som Stellantis kommer utveckla, och enligt den brittiska publikationen kommer det mest troligtvis vara medium-plattformen för C- och D-segmentbilar. Det innebär att de kan inhysa ett batteri på upp till 104 kWh och leverera en räckvidd på cirka 708 kilometer och vara försedd med en eller två motorer. Enligt Stellantis själva ska motorerna leverera så att bilarna klarar av 0–100 km/h på två sekunder och varje motor ska ha en effekt på mellan 167 och 241 hästkrafter.

Manta skulle antagligen konkurrera mot modeller såsom Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 och Volkswagen ID.4.

I oktober berättade Stellantis även om deras omfattande plan för både Alfa Romeo och Lancia. Fram till 2028 ska Lancia lansera tre nya elbilsmodeller. 2024 kommer nya Ypsilon, följt av en ny Lancia Delta. Original-Deltan såldes mellan 1979 och 1999, och är känd från rallyvärlden.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com