Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo DS och Lancia jobbar på gemensam modell

Ska lanserar om ett par år

Större
Stäng
  • Foto: Alfa Romeo.
    Foto: Alfa Romeo.
  • Foto: Alfa Romeo.

De tre premiummärkena i den nya jättekoncernen Stellantis jobbar på en gemensam modell som kan lanseras om ett par år. 

Den första modellen som utvecklas gemensamt för den nya jättekoncernen Stellantis tre premiummärken, Alfa Romeo, DS och Lancia, kan visas upp 2024, eftersom den nybildade gruppen försöker bli mer lönsam inom premiumsegmentet, skriver Automotive News Europe.

Marion David, produktchef på DS, säger att framtida modeller från märket kommer dela gemensamma funktioner, inklusive drivlinor, som skiljer dem från bredare märken, såsom Peugeot.

– Vi jobbar med våra italienska kollegor på specifika premiummoduler, drivlinor och funktioner, för att skilja premiummärkena från de vanliga, sade hon till Automotive News Europe. 

Enligt Stellantis organisationsschema, så har Alfa Romeo, DS och Lancia utsetts till premiummärken. Den nya vd:n för Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, ska koordinera synergierna mellan märkena. Imparato var vd för Peugeot på PSA-gruppen. 

2017 tillkännagav DS en plan, där märket skulle lansera en ny modell varje år fram till 2023, och så förblir det. DS 4 är den fjärde modellen i cykeln. DS skapades ursprungligen som ett undermärke till Citroën. 

Stellantis tre premiumärken säljer i små volymer jämfört med marknadsledande Audi, BMW och Mercedes-Benz. Målet är att på sikt utmana dem i premiumsegmentet. Marion David menar att tre premiumvarumärken i Stellantis jämfört med ett i PSA, gör det enklare att skapa en åtskillnad i marknadspositionen över de vanliga märkena, eftersom gemensamma premiumfunktioner kan delas över större säljvolymer. Stellantis vd, Carlos Tavares, har åtagit sig att stärka Alfa Romeo, som inte lyckades med sina försäljningsmål under Fiat Chryslers förvaltning. 

Lancia har en enda modell i sitt utbud, Ypsilon, och sålde 43 109 bilar förra året, DS 43 029, medan Alfa, som har två modeller som 2021-serien, den medelstora Giulia och suven Stelvio, sålde 36 526 bilar i Europa. Det kan jämföras med Mercedes sålde mer än 120 000 exemplar av A-klass i Europa förra året.

Stellantis skapades i januari, när Fiat Chrysler och PSA-gruppen slogs samman. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com