Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jättekoncernen Stellantis planerar flera nya modeller

Bland annat en ny jeep som baseras på PSA-plattform

Större
Stäng
  • Foto: Jeep
    Foto: Jeep
  • Foto: Jeep

Den nya jättekoncernen Stellantis slösar inte bort någon tid efter sammanslagningen mellan PSA-gruppen och Fiat Chrysler. Bland annat planerar de att tillverka en ny Jeep som baseras på en av PSA-gruppens plattformar. 

Bytbil har tidigare berättat om Stellantis premiummärken Alfa Romeo, DS och Lancia, som planerar att utveckla en gemensam modell som ska lanseras om ett par år.

Nu rapporterar Automotive News Europe, som har talat med anonyma källor, att Jeep kommer tillverka en ny modell som baseras på PSA-gruppens plattform. Allt är en del av sammanslagningen av PSA-gruppen och Fiat Chrysler som bildade Stellantis (Jeep tillhörde Fiat Chrysler-delen av sammanslagningen). 

Den nya modellen ska börja produceras i juli nästa år, och den lilla suven baseras som sagt på PSA-gruppens Compact Modular Platform (CMP). Modellen kommer även att använda sig av motorer som utvecklats av PSA. Dessutom kommer Alfa Romeo tillverka en liten crossover i januari 2023, och Fiat en mindre modell i juli samma år. Modellerna kommer även finnas som ett renodlat elbilsalternativ. 

LÄS MER: Officiell: Jeep Grand Cherokee L 2021

En av de stora anledningarna till att koncernen Fiat Chrysler och PSA-gruppen slogs samman var att hitta synergier mellan de två, speciellt i Europa. CMP-arktitekturen ligger till grund för bland annat Peugeot 208, Opel Corsa, Citroën C4, DS 3, Peugeot 2008 och Opel Mokka. De finns både med förbränningsmotorer och som renodlade elbilar. 

Den nya Jeepen nämndes för första gången i juni 2018 och beskrevs då som en liten stadsjeep perfekt för stadskörning och placerades i småbilsegmentet (låter mer som en cuv, eller hur?). Enligt andra källor, så kan modellen erbjuda fyrhjulsdrift och ha en elmotor på bakaxeln. Den lösningen används redan på Jeep Renegade och laddhybriden Compass, men även andra modeller från Peugeot och DS, exempelvis Peugeot 3008, DS 7 Crossback och Peugeot 508 Sport Engineered. 

Den nya Alfa Romeo-crossovern kommer vara mindre än kommande Tonale och Alfa Romeo Stelvio. Enligt italiensk press så kan den heta Brennero (efter Brennerpasset). Dock har det inte framkommit några detaljer om Fiat-modellen. Den skulle vara den första nya stadsbilen som de haft sedan 2018, när halvkombin Fiat Punto slutade produceras. Dock verkar det som att Fiats strategi inför framtiden, är att producera större och mer lönsamma bilar. 

LÄS ÄVEN: Jeep Compass och Renegade blir laddhybrider

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com