Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jeep Compass och Renegade blir laddhybrider

De första elektrifierade bilarna i Europa från Jeep är på ingång.
Det handlar om bilmärkets minsta modeller Compass och Renegade som ska få benämningen 4xe.
Båda ska ha en räckvidd på fem mil enligt WLTP.

Det börjar nästan bli en vana nu att dagligen rapportera om bilmodeller som elektrifieras. Näst på tur är Jeep som presenterar Compass och Renegade som blir laddhybrider under samlingsnamnet 4xe (”Four by e”). Det blir de första elektrifierade modellerna som Jeep levererar till Europa.

På tal om leveranser ska de första bilarna levereras redan i september. Båda modellerna är nu beställningsbara i flera länder runtom i Europa. Tyvärr ingår inte Sverige i denna lista, utan laddhybridssugna Jeep-fantaster i vårt avlånga land får snällt vänta. Hur länge är dock oklart.

Av den anledningen finns det inte något svenskt pris än. Men på den tyska marknaden ligger Compass 4xe Limiteds instegspris på 422.000 kronor. Renegade 4xe Limited är aningen billigare, med ett instegspris på 382.000 kronor.

Räckvidden är kanske inte den längsta i världshistorien. Både Compass och Renegade 4xe ska kunna göra 50 kilometer på en laddning enligt WLTP.

Beroende på vilket utrustningspaket genererar Jeeparna från 193 till 243 hästkrafter, med en ny 4xe-drivlina som kombinerar den främre bensinmotorn med den bakre elmotorn. Bensinmotorn är en 1,3-liters turbofyra på 132 eller 183 hästkrafter och 270 Nm som driver framhjulen, medan elmotorn ger 61 hästkrafter och 25 Nm till bakhjulen. Bensinmotorn har en 6-stegad automatlåda kopplad till sig och litiumjonbatteriet är på 11,4 kWh. Denna kombinerade kraft från motorerna tar de båda modellerna från 0 till 100 km/h på 7,5 sekunder.

I utsläppsväg lyder siffrorna som följer, enligt WLTP: Compass 4xe förbrukning ligger på 2,2-2,4 l/100 km och koldioxidutsläppet landar på mellan 49 till 55 g/km. Renegade 4xe är aningen snålare med 2,1-2,3 l/100 km och utsläpp på 47 till 53 g/km CO2. Det betyder alltså att båda modellerna klarar den svenska miljöbonus-spärren på 70 g/km CO2.

Lastutrymmet sägs vara oförändrat jämfört med motsvarande förbränningsmodeller. Det vill säga 320 liter i Renegade (med stolarna fällda) och 420 liter i Compass. Däremot ska bränslekapaciteten fått stryka på foten en aning. Hur mycket meddelar inte FCA i nuläget.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com