Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jeep Compass ömsar skinn

Världsbilen ska säljas i fler än 100 länder

Det har gått tio år sedan Jeep Compass såg dagens ljus. Hög tid för en uppdatering. Nykomligen är en helt ny bil.

Egentligen smygvisades den nya Jeep Compass i Brasilien för ett par månader sedan, men det är först nu den begår sin officiella premiär. Nya Compass ska inte bara ersätta sin föregångare utan också den närbesläktade Jeep Patriot.

Jeep Compass är en crossover, en nästan-suv med visst familjebilstycke. Men den tio år gamla designen har börjat få svårt att hävda sig och Mitsubishi GS-plattformen, som den bygger på, har börjat ersättas på andra håll i bilindustrin – den har använts till allt från Mitsubishi Lancer och Citroën C4 till Chrysler 200 och Fiat Freemont.

I 2017 års utförande bygger Jeep Compass i stället på Fiats ”small-wide architecture”, alltså samma platta som Fiat 500L vilar på. Är det förvirrande? Sådan är bilindustrin i dag. Som ett tecken i tiden är Jeep Compass inte särskilt amerikansk, utan ska tillverkas i Indien, Kina, Mexiko och Brasilien.

Utseendet går åtminstone inte att ta miste på, särskilt som grillen har de obligatoriska sju stående ribborna som prytt varje Jeep sedan urminnes tider.

Allting annat är förstås förändrat.

Allting annat är förstås förändrat.

Dessutom saknar grillen luftgenomsläpp, den är bara till för utseendets skull. Luften till kylare och insug tas i stället från öppningen under stötfångaren. Men vad gör väl det?

Fem olika motoralternativ kommer att vara tillgängliga, men vi vet inte vilka av dessa som kommer att erbjudas de europeiska marknaderna. Hur som helst handlar det om tre bensinmotorer och två dieslar, mellan 1,6 och 2,4 liter och effektuttag på upp till 180 hhästkrafter.

Det kommer att finnas både manuella och automatiska lådalternativ, liksom fritt fal mellan två- eller fyrhjulsdrift. Nya Jeep Compass kommer att börja säljas på den amerikanska marknaden redan i vår, men Europapremiären kommer att begås på Genèvesalongen i mars och säljstart här blir tidigast i slutet av nästa år.

Foto: Fiat Chrysler Automobiles
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com