Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo överger egna plattformen – är för dyr

Plattformen som Giulia och Stelvio baseras på

Större
Stäng
  • Foto: Alfa Romeo
    Foto: Alfa Romeo
  • Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo kommer överge sin egna plattform som Giulia och Stelvio baseras på. Enligt uppgifter är den för dyr och istället ska en arkitektur som utvecklas av Stellantis användas. 

Alfa Romeos kommande modeller kommer baseras på en ny elektrisk plattform som ska utvecklas av Stellantis, och slutar därmed använda Giorgio-arkitekturen som ligger till grund för Alfa Romeo Giulia och suven Stelvio, som är de enda modellerna som den italienska biltillverkaren för tillfället säljer, rapporterar Automotive News Europe. 

Anledningen till att man slutar använda Giorgio-plattformen är att den sägs vara för dyr och ingen annan tillverkare i dåvarande FCA-koncernen ville inte använda sig av plattformen, förutom Maseratis kommande modell Grecale. Plattformen blev med andra ord ingen vidare succé.

LÄS MER: Alfa Romeo DS och Lancia jobbar på gemensam modell

De kommande modellerna kommer istället baseras på STLA large-arkitekturen och Stellantis kommer använda sig av fyra olika elektriska plattformar för de 14 olika bilmärkena som finns i koncernen. Alfas kommande modeller kommer på ett eller annat vara elektrifierade, antingen som renodlade elbilar, eller som laddhybrider. 

Vi har tidigare skrivit om att Tonale riskerade att försenas på grund av att suven hade för lite effekt. Och nu bekräftar Alfa Romeo att modellen försenas med fyra månader. Vd:n Imperato meddelade att tillverkningen av Tonale kommer starta i Italien i mars 2022, och lanseras på marknaden den 4 juni. Dock kommer den inte baseras på STLA, utan på Jeep Compass arkitektur. 

Utöver förseningen av Tonale så bekräftade han även att en ny modell ska byggas i Polen, men gav inte några detaljer om storlek eller när den skulle kunna tänkas lanseras. I den fabriken ska det byggas elektriska Jeep, Fiat och Alfa Romeos. Källor till publikationen uppger dock att Alfa Romeon även där är försenad och kommer börja produceras i april om två år. Enligt spekulationer så är det Brennero modellen kommer heta.

LÄS ÄVEN: Unika Alfa Romeo B.A.T säljs på auktion

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com