Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika Alfa Romeo B.A.T säljs på auktion

De unika koncepten går under klubban i New York

Större
Stäng
  • Foto: RM Sotheby's
    Foto: RM Sotheby's
  • Foto: RM Sotheby's
    Foto: RM Sotheby's
  • Foto: RM Sotheby's
  • Foto: RM Sotheby's
  • Foto: RM Sotheby's
  • Foto: RM Sotheby's

Konceptet Alfta Romeo B.A.T går under klubban i New York och det kommer inte bli billigt. De tre koncepten har ett uppskattat värde på mellan 14 och 20 miljoner dollar. 

Nu har du chansen att köpa tre bilar för priset av ett: konceptet Alfa Romeo Berlina Aerodinamica Tecnica serien av designern Franco Scaglione. Han är kopplad till ett antal viktiga modeller. inklusive Porsche 356 B Abarth Carrera GTL, en föregångare till Porsche 911, och Lamborghini 350 GTV, föregångaren till Lamborghinis första produktionsbil. Han var också ansvarig för Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale Prototipo, vars design tydligt påverkades av B.A.T. konceptet.

Även om skönheten finns i betraktarens öga, kan få ifrågasätta storheten i B.AT. 5, 7 och 9d-koncepten. De är handbyggda av Carrozzeria Bertone och introducerades 1953, 54, respektive 1955 och deras aerodynamik var banbrytande för sin tid. Med den flamboyanska estetiken som minimerade lutmotståndet för optimal prestanda, omfamnades BAT-bilarna av både press och allmänheten.

Om man undersöker ett av fordonen, ser man skillnader i de andra två, även om de vid första anblick är väldigt lika. Koncepten är baserade på Alfa Romeo 1900.

De går nu under klubban som ett enda parti vid en auktion i New York City den 28 oktober. Det kommer inte bli billigt. De tre koncepten har ett uppskattat värde på mellan 14 och 20 miljoner dollar (motsvarande 122 och 177 miljoner svenska kronor). 

LÄS MER: Gömdes efter finanskraschen: ”En samlarbil utan dess like”

Första konceptet var B.A.T 5 som debuterade på bilsalongen i Turin 1953. Konceptet såldes samma år till den amerikanske importören Stanely Arnolt som ägde den ett par år innan han sålde den vidare till en kompis, som behöll bilen i 30 år. 

B.A.T 7 visades upp på samma bilsalong året efter. Scaglione körde dit bilen eftersom de hamnade i tidsnöd. Konceptet har en otroligt låg luftmotståndskoefficient, bara 0,19, och kan sättas i perspektiv med Tesla Model S som har cirka 0,24. B.A.T.7 behölls av Alfa Romeo till bilen såldes till en Alfa Romeo-samlare 1955.

Den tredje bilen, B.A.T 9d visades upp på bilsalongen i Turin 1955. Den här gången ville Alfa Romeo ha en design som var mer passade för produktion. Fordonet såldes till en amerikan och bytte ägare flera gånger, innan Gary Kaberle införskaffade den och hade den i sin ägo i närmare 30 år.

I början av 90-talet fick bilarna en gemensam ägare och har för det mesta visats upp på Blackhawk Museum i Danville, Kalifornien.

LÄS ÄVEN: Nu kan du köpa unika Ferrari Arno XI

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com