Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alfa Romeo Tonale försenas – har för dålig prestanda

Vd:n tycker att den har för dålig prestanda

Större
Stäng
  • Foto: Alfa Romeo
    Foto: Alfa Romeo
  • Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeos kommande modell Tonale ska ge sig in i det populära suv-segmentet, men enligt uppgifter är den försenad, på grund av att vd:n tycker att den har för dålig prestanda.

Att olika biltillverkare blir försenade med nya modeller är inte ovanligt, och anledningarna kan variera betydligt. Men det var länge sedan man hörde att en modell blir försenad på grund av att den har för dålig prestanda.  

Lanseringen av Alfa Romeos kommande suv, Tonale, har försenats eftersom att biltillverkarens vd, Jean-Philippe Imparato, kräver mer prestanda från laddhybridens drivlina, säger en källa till Automotive News Europe. 

Det har genomförts stora förändringar inom koncernen som kallas Stellantis, sammanslagningen mellan PSA-gruppen och Fiat Chrysler genomfördes i januari. Imparato är en veteran från PSA-gruppen. 

Enligt honom behövs det bättre prestanda från laddhybriden och därmed ska den modifieras. En källa har uppgett att den italienska suven ska lanseras på marknaden tidigt nästa år. Modellen var planerad till att börja tillverkas i oktober, i samma fabrik där även Fiat Panda produceras, men nu försenas processen.

Tonale kommer använda samma platta som Jeep Compass. Laddhybridversionen av Compass har 190 hästkrafter och en version med 240 hästkrafter. På ren el har den en räckvidd på 4,9 mil. Drivlinan på laddhybriden kombinerar en turboladdad bensinmotor med en elmotor på 60 hästkrafter som sitter på bakaxeln och som drivs att ett batteri på 11,4 kWh.

LÄS MER: Alfa Romeo DS och Lancia jobbar på gemensam modell

Det kan jämföras med laddhybriden Peugeot 3008 som har en större motor, fler hästkrafter och längre räckvidd på el: en 1,6-liters bensinmotor på 200 hästar kombinerat med en 81 kW elmotor på framaxeln, och med en 83 kW på bakaxeln. Den kombinerade effekten är på 300 hästkrafter och har en räckvidd på 5,9 mil på ren el. 

Konceptet Tonale visades för första gången upp på Geneves bilsalong och placerades då storleksmässigt under Alfa Romeo Stelvio, som är en medelstor suv. Tonale kommer ha en nyckelroll för att försöka göra Alfa Romeo till en mer lönsam biltillverkare eftersom de kommer konkurrera i det heta suv/crossover-segmentet.

För tillfället har Alfa två modeller i sin portfölj: Stelvio och Alfa Romeo Giulia och säljs på de två största marknaderna: Europa och USA. Tonale blir det första nya modellen sedan 2016. 

Förra året såldes 35 503 bilar från Alfa i Europa, vilket var en minskning med en tredjedel. 17,332 var Stelvios och 10,747 var Giulias. 

Utöver Tonale så planerar Alfa en liten suv som både kommer finnas som renodlad elbil och en med förbränningsmotor. På samma fabrik ska en liknande modell byggas, men för Jeep. Alfa förväntas anlända till marknaden 2023.

LÄS ÄVEN: Unika Alfa Romeo B.A.T säljs på auktion

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com