Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Fiat Chrysler och PSA-gruppen får grönt ljus av EU?

Sammanslagning värd 38 miljarder dollar

Bilkoncernen Stellantis kan bli ett faktum om Europeiska kommissionen godkänner sammanslagningen mellan Fiat Chrysler och PSA-gruppen som är värd 38 miljarder dollar. Samtidigt siktar den framtida koncernen på att spara runt fem miljarder euro, utan att behöva stänga några fabriker. 

Fiat Chrysler och PSA-gruppen kommer antagligen få grönt ljus av EU för en sammanslagning på 38 miljarder dollar. Därmed skapas den fjärde största bilkoncernen i världen säger källor till Reuters. 

Får de grönt ljus av Europeiska komissionen skulle bilkoncernen Stellantis vara ett faktum, en koncern som skulle kunna sälja Jeep SUVar till USA, för att finansiera utvecklingen av utsläppsfria fordon i Europa och Kina.

Fusionen tillkännagavs i slutet av året och skulle förena märken såsom Fiat, Jeep, Dodge, Ram och Maserati med Peugot, Opel och DS, samtidigt som de riktar in sig på att minska kostnaderna med fem miljarder euro, utan att behöva stänga några fabriker.

LÄS MER: Officiell: Nya elektriska Fiat 500 som kupémodell

För att dämpa EU:s oro för kartellbildning har PSA-gruppen erbjudit sig att stärka den japanska konkurrenten Toyota som de har ett gemensamt företag med, genom att öka produktionen och sedan sälja den för inköpspriset. FCA och PSA kommer också tillåta att deras återförsäljare i vissa städer reparerar bilar från konkurrerande varumärken.

Källorna till Reuters säger att ett formellt beslut kan tas av EU i slutet av året. FCA och PSA hoppas kunna slutföra fusionen under första kvartalet 2021. 

Covid-19 har gjort omställningen till el mer komplicerad för biltillverkarna. Förra månaden omstrukturerade FCA och PSA villkoren för sin affär för att spara pengar och höjde även sina kostnadsbesparingar på grund av det ekonomiska nedfallet som pandemin har orsakats. 

Företagen har sagt att runt 40 procent av besparingarna kommer från produktrelaterade kostnader, 40 procent från inköp och 20 procent från andra området, såsom marknadsföring, IT och logistik. 

LÄS ÄVEN: Därför vill de två biljättarna gå ihop 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com