Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då blir Stellantis helelektriskt

Vill årligen sälja fem miljoner elbilar

Större
Stäng
  • Med strategin Dare Forward ska Stallantis enbart sälja elbilar i Europa till 2030. Foto: Stelanntis/Jeep
    Med strategin Dare Forward ska Stallantis enbart sälja elbilar i Europa till 2030. Foto: Stelanntis/Jeep
  • Med strategin Dare Forward ska Stallantis enbart sälja elbilar i Europa till 2030. Foto: Stelanntis/Jeep

Med en ny strategi för framtiden har bilkoncernen Stellantis som mål att i slutet av årtiondet årligen sälja fem miljoner elbilar och ha 75 elbilsmodeller på marknaden.

I somras meddelande bilkoncernen Stellantis att de skulle investera mer än 30 miljarder euro fram till 2025 för att elektrifiera sina bilar. För att kunna elektrifiera bilarna kommer de använda sig av fyra plattformar med en räckvidd på mellan 50 och 80 mil på en enda laddning.

Nu siktar koncernen på att behålla den enorma vinstmarginalen som de hade 2021, varje år fram till 2030. De vill också fördubbla sin omsättning till 2030.

För att nå dessa mål har de stakat ut en ny strategi som heter ”Dare Forward”. Som en del av strategin, kommer 100 procent av deras försäljning i Europa i slutet av årtiondet, enbart bestå av elbilar. Motsvarande siffra i USA kommer vara 50 procent.

Målet: Sälja 5 miljoner elbilar årligen

De planerar på att ha 75 renodlade elbilsmodeller på marknaden, och till 2030 vill de årligen sälja fem miljoner elbilar. Samtidigt förväntar de sig att 30 procent av koncernens försäljning kommer ske online. 2038 ska även koncernen helt utsläppsfri, netto.

– Vi är stolta över vår rika historia. Den visar vår beslutsamhet, uthållighet och smidighet. Till detta lägger vi till entreprenörernas tankesätt att leverera Dare Forward 2030, säger Carlos Tavares, vd för Stellantis.

Nästa år ska Jeep lansera sin första elbil (som du ser på bilden ovan). Dock har biltillverkaren inte gett några detaljer eller specifikationer om modellen.

Som många andra bilkoncerner försöker Stellantis omvandla traditionella bilmodeller med förbränningsmotorer, till ekonomiskt gångbara elbilar med självkörningsteknik, samtidigt som de slåss om marknadsandelar som Tesla har.

Stellantis skapades genom en sammanslagning av PSA-gruppen och Fiat Chrysler Automobile.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com