Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Varningen: bilmarknaden kan kollapsa

Kan kollapsa om elbilarna inte blir billigare

Större
Stäng
  • Stellantis vill minska produktionskostnaderna på elbilar med 40 procent till 2030. Foto: Stellantis/Citroën
    Stellantis vill minska produktionskostnaderna på elbilar med 40 procent till 2030. Foto: Stellantis/Citroën
  • Stellantis vill minska produktionskostnaderna på elbilar med 40 procent till 2030. Foto: Stellantis/Citroën

Bilkoncernen Stellantis varnar för att om inte priserna på elbilar kommer sänkas, stundar en katastrof för bilmarknaden. Trots detta planerar koncernen att lansera mer än 75 elbilsmodeller det här årtionden.

Tidigare i vintras gick Stellantis ut med att 100 procent av deras försäljning i Europa skulle bestå av elbilar 2030. Nu varnar samma bilkoncern för att bilmarknaden kan kollapsa, om elbilarna inte blir billigare, rapporterar Bloomberg.

Stellantis har som mål att minska produktionskostnaderna med 40 procent till 2030. Bland annat ska de dels tillverka egna bildelar, dels försöka pressa sina leverantörer att minska priserna på sina produkter.

– Om inte elbilar blir billigare, kommer marknaden kollapsa. Det är en stor utmaning, säger Arnaud Deboeuf, tillverkningschef på Stellantis.

Ska lansera mer än 75 elbilsmodeller 2020-talet

Det här årtiondet planerar Stellantis att introducera mer än 75 renodlade elbilsmodeller. Som du vet ökar priserna på allt just nu, inklusive elbilar. I USA ökade Tesla priserna med mer än 6 000 dollar per bil, motsvarande 62 000 kronor.

2035 ska också försäljningen av nya bilar som släpper ut koldioxid förbjudas, och det leder till en ännu större efterfrågan av råvaror, Stellantis vd, Carlos Tavares, menar att EU:s politiker ”inte bryr sig” om tillverkarna har tillräckligt med råvaror att bygga elbilar eller inte.

En större efterfrågan på elbilar mellan 2024 och 2027, kommer enligt den amerikanska tidningen, gynna asiatiska tillverkare eftersom den europeiska produktionskapaciteten av batterier ännu inte är så stor som önskat.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com