Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Äntligen en ny produkt från Fiat

– 600e är en liten elektrisk crossover

Som en del av Stellantis har Fiat äntligen en ny produkt. 600e är en liten elektrisk crossover på samma plattform som Jeep Avenger och Peugeot E-2008.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Fiat är en skugga av sitt forna jag om man jämför med när alla körde Uno, Punto, Panda och 500. Det en gång så viktiga varumärket har hamnat i skymundan, men Fiat tjänar faktiskt pengar åt den stora Stellantis-gruppen, som varumärket är en del av.

Trots att Fiat inte har lanserat en ny bil sedan före Stellantis-eran – 500e, som presenterades den 4 mars 2020 – går affärerna bra och 500e är den absolut viktigaste bilen för Fiat i Europa. År 2022 var 500e den tredje mest sålda elbilen i Europa med över 60 000 enheter (överträffad av ett par Tesla-modeller).

Det är en bra utgångspunkt för att få Fiat på fötter igen med nya modeller. Och nu kommer den första av de nya, som också är den första Fiat-personbilen som utvecklats under Stellantis ägande: 600e.

600e är storebror till 500e, och 600e är en mycket större bil. Med en längd på 417 centimeter och fem dörrar är den i samma klass som Stellantis-produkterna Jeep Avenger och Peugeot E-2008.

Prestanda och räckvidd

Fiat 600e är helt ny, men den bygger på beprövad teknik som har använts på europeiska vägar i bilar som Jeep Avenger och Peugeot E-2008, men även Citroën Ë-C4, DS 3 och Opel Mokka-E/Corsa-E.

Därför är en beskrivning av innehållet en upprepning av en upprepning. Batteri med en kapacitet på 54 kWh, laddning med upp till 100 kW, räckvidd på 400 kilometer. Elmotorn, som skickar kraft till framhjulen, har 156 hästkrafter och beroende på körläge (Eco, Normal, Sport) är prestandan lägre och lägre.

Den eldrivna 600e blir inte den enda 600-modellen, eftersom en bensinvariant med ett mildhybridsystem också kommer att läggas till 2024.

Designen är allt annat än överväldigande

Fiat räddades av den lilla eldrivna 500e. Den ikoniska designen, tillsammans med en fantastisk interiör och bra räckvidd, gör det förståeligt att många européer har blivit förälskade i den.

Med 600e hade Fiat chansen, med pengar på fickan och stöd från det stora företaget, att återuppfinna designen av en liten crossover. Den möjligheten har gått förlorad och om du bara tar en flyktig titt på den helt nya Fiat ser den ut som en uppdaterad version av en annan liten Fiat crossover, 500X.

Chansen att göra något spektakulärt kvävs i kampen för att behålla den retroinspirerade looken som aldrig har fungerat på andra Fiat-modeller än 500. Kanske har design-teamet tagit den enkla utvägen eftersom de har fått höra att allt som ser ut som en 500e kommer att bli en hit?

Inga överraskningar i kupén. Det är en blandning av 500e och Avenger, och det är snyggt och okonventionellt. Det finns alternativ för att leka med färger och inlägg, och det finns en stor pekskärm för infotainmentsystemet. Tryckknapparna för växling, det stora facket med magnetiskt lock, knapparna i ratten – rakt ur Avenger. En studie i hur man tjänar pengar utan att spendera pengar.

Italienarnas nya elektriska tillskott i B-SUV/crossover-segmentet kommer att finnas på den italienska marknaden redan i september, medan premiärdatumet blir först 2024.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com