Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Snart kan du byta batteri i din Fiat 500e på 5 minuter

Om du tror att Nio är det enda företaget som arbetar med batteribytestationer kommer du att få dig en överraskning. Stellantis, med Fiat, Peugeot och många andra varumärken, bygger nu också batteribytestationer.

TEXT Morten B. Bek

FOTO/VIDEO PR

Är elbilar den slutgiltiga lösningen på våra transportproblem? De flesta skulle nog svara ja, men vi kommer inte att nå dit utan problem. Elektrifieringen av alla person- och transportbilar kommer att ta många, många år, och ju fler genvägar som kan skapas, desto bättre.

Ett sätt att göra det så enkelt som möjligt att köra en elbil är att minska tiden det tar att ladda den. En halvtimme från 10-80 procent kan låta okej, men eftersom den halvtimmen kan bli mycket längre – och många snabbladdningsstationer är under press under rusningstid – finns det ett behov av att tänka på andra lösningar.

Det kinesiska företaget Nio byter batteri i sina bilar på språng, precis som det olycksaliga Better Place gjorde för flera år sedan.

Stellantis är moderbolag för varumärken som Fiat, DS, Jeep, Opel och Peugeot, och i ett samarbete med det amerikanska företaget Ample, som är specialiserat på batterier och batteribyten, kommer de göra det möjligt för Stellantis att starta batteribytesstationer.

Allt börjar i Madrid med Fiat 500e

Konceptet på Stellantis och Ample är detsamma som på Nio. På utvalda platser byggs stationer där man går in med ett urladdat batteri och går ut efter 5 minuter med ett 100 procent laddat batteri. Batteribytesstationen skruvar ur det urladdade batteriet, hämtar ett nytt från källaren och skruvar i det. Och själva stationen kan sättas upp på bara tre dagar.

Samarbetet mellan Stellantis och Ample bygger på ett avtal om att Amples ”Modular Battery Swapping Technology” ska integreras i Stellantis elbilar så att de kan arbeta med batteribytestationerna. Som det ser ut just nu kan ett batteri i exempelvis en Peugeot E-2008 kan inte bara skruvas loss från botten av bilen. Å andra sidan säger Stellantis att tekniken och de flexibla batterierna från Ample inte kommer att kräva att Stellantis ändrar de olika elbilsplattformarna. Det återstår att se hur det kommer gå till!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com