Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Är Audi SQ8 E-Tron med 503 hk är prisvärd?

Vi jämför elsuvar från Audi, Mercedes och BMW

Ja, om man jämför SQ8 E-Tron med BMW iX 50 och Mercedes-AMG EQE SUV 43 så är priset lågt. Men det är också räckvidden.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Audi E-Tron har genomgått ett ansiktslyft och blivit Q8 E-Tron, och samtidigt har toppmodellen E-Tron S blivit SQ8 E-Tron. SQ8 E-Tron har samma drivlina med tre elmotorer som E-Tron S alltid har haft, och den har fortfarande 503 hk och 973 Nm att utnyttja.

Läs även: Biltest: Aidi Q8 E-Tron – det kostar med lyx och komfort

SQ8 E-Tron och dess coupésyster, SQ8 E-Tron Sportback, är väldigt tunga bilar, men 2 725 kilo hindrar inte de tre kraftfulla elmotorerna från att ge tillräckligt med grepp för att göra 0-100 km/h på bara 4,5 sekunder.

Den uppdaterade modellen lanserades först med de vanliga Q8 E-Tron-versionerna, men nu är även SQ8 E-Tron-priserna tillgängliga. 1,083 miljoner kronor för SQ8 E-Tron och 1,109 miljoner för SQ8 E-Tron Sportback gör de två modellerna dyra.

Men när man jämför med modeller i samma kategori från BMW och Mercedes framträder en bild av en stark elektrisk suv som säljs till ett konkurrenskraftigt pris.

Spara nära 260 000 kronor jämfört med en AMG

Det här är inte en jämförelse av köregenskaper, rymlighet, byggkvalitet eller komfort. Det är en jämförelse av hårda fakta: pris, utrustning, prestanda och räckvidd. Precis som du skulle jämföra om du fortfarande spelade med bilkort (som, om du inte visste det, är spelkort med bilar där du kan tävla med fakta).

Vi har lagt ut kortet med Audi SQ8 E-Tron med 503 hk, 0-100 km/h på 4,5 sekunder och en prislapp på 1,083 miljoner kronor. Lyckligtvis är Audi mer generösa med utrustningen i SQ8 E-Tron än i Q8, så utan extra kostnad får du elektriskt justerbara framsäten, läder- och konstläderklädsel, 20″ lättmetallfälgar och mycket mer. Men nyckellös inmatning borde vara standard, så du måste komma ihåg Plus Selection-paketet, som också lägger till matrix LED-strålkastare, en ljusremsa högst upp på grillen och klimatkontroll i fyra zoner.

Men en av Audis siffror kan den inte tävla med: räckvidden. SQ8 E-Tron har ett enormt 114 kWh-batteri (106 kWh användbart), men WLTP-räckvidden är bara 454 kilometer.

Från Mercedes kastar de in den nya EQE suven i spelet med AMG 43. Den har ”bara” 476 hk, men den når också de första 100 km/h på samma 4,5 sekunder som SQ8 E-Tron. Och WLTP-räckvidden är något bättre med 470 kilometer. Men priset… Den eldrivna AMG:n kostar 1,34 miljoner kronor, en prisskillnad på 257 000 kronor mellan den och SQ8.

AMG EQE SUV 43 må vara bättre utrustad med nyckellös start och panoramasoltak, men 257 000 kronor räcker för att förlora spelet när räckvidden inte är bättre.

BMW tar hem priset för bästa räckvidd

Hos BMW är den direkta motståndaren till SQ8 E-Tron mellanklassversionen av iX – iX xDrive50. Det finns inte mycket mellanklass över prestandan: 523 hk. När det gäller vridmomentet ger iX med sina två elmotorer endast 765 Nm, medan Audi med tre elmotorer ger 973 Nm. Med 4,6 sekunder är iX bara något långsammare än SQ8 E-Tron och AMG.

BMW säljer iX xDrive50 kostar i princip lika mycket som Mercan . 1 385 600 kronor – 46 000 kronor dyrare än AMG, 300 000 kronor dyrare än SQ8 E-Tron. Men BMW har gett iX ett överdådigt standardutrustningspaket som verkligen imponerar: LED-strålkastare med laserljus, dragkrok, Harman Kardon ljudsystem, panoramasoltak, head-up display och mycket mer.

Och den slår konkurrenterna, mycket övertygande, när det gäller räckvidd. Batteriet är på 111,5 kWh (105,2 kWh användbart), alltså några kWh mindre än SQ8 E-Tron – men den har en WLTP-räckvidd på 612 kilometer. 158 kilometer mer än SQ8 E-Tron eller cirka 26 procent längre på en enda laddning. Boom.

I verkligheten ligger de tre elbilarnas räckvidd kanske närmare varandra än de gör i WLTP-fantasiuniversumet, men BMW iX kommer förmodligen ändå att köra många fler kilometer när Audi SQ8 E-Tron och Mercedes-AMG EQE SUV 43 laddas.

Men om du gillar tanken på en stor elektrisk suv med massor av hästkrafter och prestige, är nya SQ8 E-Tron en stark utmanare till priset. Det kan vara värt den extra kostnaden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com