Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Biltest: Audi Q8 E-Tron – det kostar med lyx och komfort

Audi Q8 E-Tron är snabb, stabil och avkopplande att köra, men har en hög förbrukningsnivå.

Text och foto: Morten Bek

Audi har förfinat sin stora elbil med en fräschare design och ett enormt batteri på 106 kWh. Q8 E-Tron är soliditet på hjul, men det har ett pris.

Det har varit så få nyheter från Audi det senaste året, och det kommer att vara så få i år, att man skulle kunna tro att det är något fel hos tyskarna. Men det är inget fel. Det är bara, skulle jag vilja säga, lugnet före stormen. Ny A4, ny Q5, A6 E-Tron, Q6 E-Tron, ansiktslyftning av A3 och A6. De kommande åren kommer bli händelsefulla hos Audi.

Men helt lugnt före stormen är det inte. Ett facelift drunknar ofta om det presenteras nära en helt ny eller 100 procent förnyad modell, och eftersom det är väntetid på de helt nya modellerna är faceliftet av E-Tron, som nu är Q8 E-Tron, särskilt tydligt.

På Q8 E-Tron inser man genast att den skiljer sig från den ursprungliga E-Tron. Jag tror att försäljningen skulle ha fortsatt på en bra nivå även om de synliga förändringarna hade varit mindre framträdande. Men utan ett nytt batteri, som är något större, och mycket bättre räckvidd tror jag inte att det hade fungerat. Bra tänkt av Audi att ge sin stora elektriska suv ett stort batteri för ansiktslyftningen.

Man måste tänka noga på mängden utrustning

Q8 E-Tron ser ut att ha ett starkt erbjudande mot de två starka konkurrenter som har kommit in på marknaden sedan E-Tron landade i Danmark för drygt fyra år sedan. BMW iX och Mercedes EQE SUV är dyrare och Q8 E-Tron är nu den enda av de tre som ligger i närheten av 800 000 kronor. Som tjänstebil ligger den strax över 750 000 kronor.

Prislistan är lockande, så man glömmer snabbt bort den billigaste. Det skiljer 40 000 kronor mellan Q8 E-Tron 50 Quattro med 340 hk och 485 kilometers räckvidd och Q8 E-Tron 55 Quattro med 408 hk och 574 kilometers räckvidd, och det gäller både om du köper den eller kör den som tjänstebil. 68 hk är mer en bonus än en nödvändighet, men de extra 89 kilometerna i ”tanken” kan betyda mycket.

Alla elbilar är utrustningskänsliga. Om du byter ut standardhjulen mot större hjul, lägger till ett soltak eller elektriska säten minskar du räckvidden. Det är precis så Q8 E-Tron 55 Quattro går från 574 kilometer till den här specifika testbilens 519 kilometer.

S Line-utrustningen minskar de första 39 kilometerna, men om man uppgraderar till 21-tumsfälgar och förmodligen en hel del annan utrustning minskar räckvidden till 519 kilometer. Det är värdefulla kilometer som Q8 E-Tron skulle kunna haft användning för.

Solid som ett bankvalv

Det har slagit mig varje gång jag har kört en E-Tron, från den billigaste 50 Quattro utan några betydande extrafunktioner till den dyraste med tre elmotorer och en massa utrustning (som till exempel de kamerabaserade ytterspeglar som testbilen har), hur väl sammansatt den är.

Jag är säker på att om jag började plocka isär den skulle jag se ultraprecisa svetsar och skarvar som är ännu bättre än de man kan se med blotta ögat och känna med fingrarna. När jag sätter mig i sätet och stänger dörren är det som om det finns ett lätt lufttryck eftersom kabinen är helt sluten. Q8 E-Tron är subtil lyx och soliditet som om den vore ett bankvalv med 30 cm tjocka betongväggar.

Därför är vikten på 2,6 ton, som tyvärr är mer eller mindre vad alla stora elektriska suvar väger, också förståelig. Det är inte så att Audi får en applåd för att göra en överviktig suv, men när alla andra också gör det blir det den standard vi har just nu.

Q8 E-Tron stör inte

Efter några timmar på vägen, där det går betydligt mer rakt än det svänger, och tempot växlar från 50 till 90 km/h och allt däremellan, kan jag verkligen förstå varför E-Tron har blivit kvar i många danska garage. Audi gör bilar där styrningen är neutral, lätt utan att vara bedövande och förtroendeingivande i alla situationer.

Q8 E-Tron har ett ganska distinkt ljud från elmotorerna vid mer än mild acceleration, men jag märker det bara beror på att de tjocka fönstren och all metall håller alla yttre ljud långt borta. Med 664 Nm och 408 hk, även om de bara är 100 procent närvarande i körläget Dynamic, har de 2,6 tonen inte en chans mot den massiva vridmomentleveransen.

Den 2,6 ton tunga Audin har å andra sidan inte en chans mot en 90-graders kurva på en smal landsväg. I mindre skarpa kurvor är luftfjädringen stram och den avslappnade styrningen gör körningen smidig, men för snabbt in i 90-gradersbågen och är styrningen inte tillräckligt snabb – och bilen hamnar i odramatisk understyrning, där de många kilona faller som bly över framvagnen. Komfort, inte sport, är Q8 E-Trons existensberättigande.

Förbrukningen är inte uppdaterad

Q8 E-Tron 55 Quattro är en lyxig suv som man kan resa i många timmar i. Den mycket låga ljudnivån och den lugna fjädringen hjälper till, och motoreffekten och de utmärkta sätena som ingår i S Line-utrustningen fulländar resan.

Efter en längre tid i Q8 E-Tron saknar jag ett infotainmentsystem med en större skärm. Det fanns verkligen ingen anledning att klaga på 10-tumsskärmen för fyra år sedan. I dag är det en liten skärm, och dess responshastighet på fingertryck – där skärmen ger märkbar feedback som om det vore en riktig knapp du trycker på – är varierande.

Jag känner mig som en elbilskung när jag kör Q8 E-Tron. Den har en elegant design, och även om graciös är ett stort ord för en stor suv känner jag att Audi är just det. Men allt är inte som det ska vara.

Det är inte på något sätt fördelaktigt att Q8 E-Tron 55 Quattro har S Line-utrustning och 21-tums hjul. WLTP-genomsnittsförbrukningen ligger hela vägen upp kring 23 kWh/100 kilometer, där en EQE SUV placeras kring 19 kWh.

Kombinationen av S Line och 21 tum ser utmärkt ut, så det är klart att det gynnar designen. Det motverkar alla förhoppningar om en räckvidd på 500-600 kilometer, men det förklarar inte ensamt en energiförbrukning på mellan 24,5-29 kWh per 100 kilometer.

Visst, Q8 E-Tron är snabb, stabil som en sten och avkopplande att köra, men med den förbrukningsnivån kommer du att behöva ta pauser oftare än vad som är rimligt. Jag anser att 500 kilometer eller mer på en enda laddning är en omöjlighet under normala körförhållanden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com