Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Premiär: Audi Q8 e-tron

Når svenska marknaden kommande vår

Större
Stäng
  • Audi Q8 e-tron och Audi Q8 e-tron Sportback.
  • Audi Q8 e-tron och Audi Q8 e-tron Sportback.
  • Audi Q8 e-tron och Audi Q8 e-tron Sportback.

Snabbare laddning, större batterikapacitet, längre räckvidd och en sportigare känsla.

Det är några av förändringarna när Audi e-tron döps om till Q8 e-tron.

Fyra år har gått sedan Audi e-tron lanserades. Sedan dess har den tillverkats i 150 000 exemplar.

Tanken var att den skulle kunna utmana Tesla på marknaden och på många punkter har det varit en uppskattad bil. Men en återkommande punkt i negativ bemärkelse har varit den korta räckvidden. En annan har varit att den inte kändes särskilt sportig.

Detta har tyskarna haft i åtanke när ansiktslyften har gjorts och förändringarna, som presenteras idag,  kommer alltså förenade med ett namnbyte: Audi e-tron döps nu om till Q8 e-tron (och S-modellerna går under namnet SQ8 e-tron).

Upp till 60 mils räckvidd

Om vi börjar med räckvidden sker en relativt stor förändring. Mellan 30 till 40 procent förbättring beroende på modell, enligt Audi själva.

Audi Q8 e-tron 50, vilket är den enklaste modellen, har ett batteri på 89 kWh netto. Detta ger en räckvidd på 49 mil med standardkarossen och 50 mil med Sportback-versionen, i enlighet med WLTP.

Ett något större batteri på 106 kWH netto hittas i mellanmodellen Audi Q8 e-tron 55, vilket ska ge en räckvidd på 58 respektive 60 mil.

I toppmodellen Audi SQ8 e-tron finns samma batteri som i mellanmodellen. Dock blir det här 50 mils räckvidd på grund av det högre effektuttaget.

Laddar 10 till 80 % på 31 minuter

Dessa förbättringar har möjliggjorts genom att luftmotståndet minskats från 0,28 till 0,27 Cw för den vanliga varianten och 0,26 till 0,24 i Sportback-versionen. Elmotorn har också blivit effektivare genom ett ökat antal spolar i motorn samt att energitätheten blivit högre i de nya batterierna.

Audi hävdar att batteriet laddas från 10 procent till 80 procent på cirka 31 minuter vid maximal laddkapacitet, vilken förresten ligger på 170 kW i de dyrare modellerna och 150 kW i 50-modellen.

Själva körupplevelsen är också något det trycks på från tillverkarens håll. Med en omkalibrerad och styvare luftfjädring samt en snabbare styrväxel ska karosskontrollen ha förbättrats.

Med tillvalet av matrix LED-strålkastarna kan det bland annat projiceras på vägbanan var man ska hålla sig och en nyhet är att när varningsblinkersen är aktiverad projiceras en varningssymbol på vägen för att varna andra trafikanter.

Designmässigt införs en ny exteriör där de fyra ringarna fått en tvådimensionell design och modellbeteckningen har fått en ny plats på B-stolpen.

Från 799 900 kr

Från och med mitten av november kan nya Audi Q8 e-tron beställas och leveranserna till den svenska marknaden är beräknadee till mars, april nästa år.

Och sist men inte minst; här är priserna:

  • Audi Q8 50 e-tro Proline Edition: 799 900 kr (340 hk / 664 Nm)
  • Audi Q8 55 e-tro Proline Edition: 894 400 kr (409 hk / 664 Nm)
  • Audi SQ8 e-tron: 1 013 300 kr (504 hk / 973 Nm)

Sportback-versionen kostar 26 500 kr extra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com