Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sverigepremiär för nya Audi e-tron

Så många svenskar köar för elbilen

Audis hypade elbil e-tron premiärvisas nu i Sverige.
650 svenskar har redan förhandsbokat miljonbilen.
– Vi är jättenöjda med det stora intresset, säger Alexander Garcin på Audi Sverige.

För ett par veckor sedan fick journalister provköra Audi e-tron i Namibia. Och förra veckan visades bilen upp i elbilsparadiset Norge.

Nu är det Sveriges tur. Audi Sverige har fått hit en exklusiv förseriebil och bjuder in press och utvalda kunder till sitt showroom vid Norrmalmstorg i Stockholm.

Bilen är än så länge skådebröd som vi får provsitta och titta på. Den är ännu så länge inte godkänd för svenska vägar, då typgodkännandet av elektroniken försenat bilen. Imponerade journalister tittar och klämmer på bilen. Audis representanter är väldigt nöjda med mottagandet bilen har fått – både hos press och kunder.

– Vi räknar med att de första kundleveranserna sker till våren. Vi har bjudit in de som förbokat bilen, de är extremt nöjda med det de fått se, säger Alexander Garcin, som är produktspecialist för e-tron hos Audi Sverige.

Enda lilla smolket i bägaren är att bilen blivit försenad på grund av att styrsystemet måste göras om. Men förhoppningsvis kommer det inte dröja alltför länge innan bilen börjar levereras till kunder.

– Vi vet inte exakt, men tror inte förseningen blir längre än en månad, berättar Alexander Garcin.

Störst uppmärksamhet, både i Sockholm och vid testeventet i Namibia väcker kamerabackspeglarna på Audi e-tron. I de högsta utrustningsstandarderna är speglar ersatta av kameror och bildskärmar i dörrarna. Fantastisk innovation, eller onödig gimmick? Framtiden får utvisa.

– Backspeglarna kräver lite tillvänjning då de sitter lägre. Den stora fördelen är lägre luftmotstånd.

I elbilslandet Norge har Audi 7000 förbokningar, här rör det sig om knappt en tiondel, cirka 650 bilar. Och det går fortfarande få relativt snabb leverans i Sverige.

– Om du beställer bilen i dag kan du räkna med leverans till sommaren, säger Alexander.

Hur är då bilen? Snygg, högteknologisk och Audi-gedigen på alla sätt och vis. Den ser lite ut som ett mellanting mellan en krympt SUV och en Allroad på steroider. Inredningen och instrumenteringen känns traditionell hightech utan att vara futuristisk trots skärmbackspeglarna.

Tre utrustningsnivåer finns att tillgå, billigaste e-tron kostar 885.000 kronor, det dyraste utrustningspaketet landar på  omkring 1,1 miljoner. En fulladdad Audi e-tron ska ha en verklig räckvidd på 40 mil. Låt oss hoppas att det stämmer bättre med verkligheten än för Jaguar i-Pace som fått hård kritik för sin korta räckvidd.

Efter nyår premiärvisas e-tron hos Audihandlare runt om i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com