Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Taycan Turbo GT presenterad – kraftfullaste serietillverkade Porschen någonsin

Porsche Cayenne Turbo GT kommer snart att få sällskap av en elektrisk superbil i samma liga. Porsche har precis avtäckt den ultimata Taycan med 1100 hk.
TEXT Zacharias Lund FOTO PR

Det har länge ryktats om att Porsche har arbetat på en prestandaversion av sin elektriska sedan Taycan. Nu kan Porsche äntligen avtäcka sin nya och galna elektriska Taycan Turbo GT. Det är den kraftfullaste produktionsbilen från det Zuffenhausen-baserade företaget, och redan innan produktionen har startat har den lyckats slå två rekord – på Laguna Seca i USA och Nordschleife i Tyskland.

För första gången är det viktreducerande Weissach-paketet nu tillgängligt i en elektrisk Porsche, och Taycan Turbo GT har arbetat hårt för att minska vikten.

Vinge på lila porsche Interiör i Prsche taycan

Med eller utan Weissach

Taycan Turbo GT, som är Porsches nya elektriska flaggskepp, kommer med möjligheten att lägga till ett Weissach-paket till bilen. Med Weissach får du en kolfiber-spoiler, en enda laddningsport, inga baksäten, en rullbur i bilen och aerodynamiska optimeringar för att förbättra prestandan på banan.

Jämfört med Taycan Turbo S har Porsche skurit bort vikt från bilen och gjort Taycan Turbo GT 75 kilo lättare. Om du väljer Weissach-paketet tar du bort ytterligare 70 kilo och kommer ner till 2155 kilo. Skillnaden med och utan Weissach-paketet ligger i tiondelar – istället för att det tar 2,3 sekunder att nå 100 km/h behöver du bara 2,2 sekunder. Dessutom behöver det nya elektriska flaggskeppet bara 6,4 sekunder och 6,6 sekunder för att nå 200 km/h – med respektive utan Weissach-paketet.

Den eldrivna Porsche Macan kör upp till 613 km på en enda laddning. Det innebär att nya Taycan Turbo GT är 0,2 sekunder snabbare till 100 km/h och 1,3 sekunder snabbare till 200 km/h än den uppdaterade Turbo S.

När det gäller toppfarten är det tydligt hur stor skillnad paketet gör. Här toppar standardversionen av Taycan Turbo GT vid 290 km/h, medan du med Weissach-paketet kan nå 305 km/h. Räckvidden för standardversionen är cirka 550 kilometer på en enda laddning.

Lila Porsche Taycan på väg i ögenlandskap Lila Porsche Taycan på väg sedd bakifrån

+1000 hk och attackläge

Porsche Taycan Turbo GT är bland de mest kraftfulla serieproducerade elbilarna på marknaden och med 1092 hk smiter bilen förbi den lika kraftfulla Tesla Model S Plaid som har 1020 hk. Vridmomentet är 1340 Nm och med en knapptryckning kan man aktivera den nya funktionen Attack Mode som ger bilen en 10-sekunders boost för maximal prestanda och förbättrat grepp.

Den nya funktionen kommer från Porsches eldrivna Formel E-racerbilar, där systemet kallas ”push-to-pass” och fungerar på samma sätt. Funktionen kan aktiveras både genom att trycka på knappen för körinställningar och genom att trycka på den högra växlingspedalen bakom ratten. Detta säkerställer att du inte behöver ta bort handen från ratten och att du kan aktivera Attack Mode med körhandskar på.

Snabbaste elbilen på Laguna Seca

Redan innan bilen tillkännagavs körde racerföraren Lars Kern en Taycan Turbo GT i förproduktion runt Nordslingan och slog Porsches tidigare rekord för den snabbaste elbilen med hela 26 sekunder. Tiden blev 07:05 minuter, bara 2 sekunder långsammare än Rimac Nevera med 1941 hk. Mer intressant är det senaste rekordet som Taycan Turbo GT lyckades slå.

Att slå sitt eget interna rekord är en sak – att slå det officiella banrekordet för elbilar är en annan. Det är precis vad Porsche har lyckats med på Laguna Seca i USA. Här putsade Porsche Taycan Turbo GT nästan 3 sekunder på det tidigare rekordet för gatlegala elbilar, som tillhörde Tesla Model S Plaid. Tiden var 01:27,87 minuter.

Taycan Turbo GT är på många sätt en mer spårorienterad variant än Turbo S-versionen, men den fulla spårupplevelsen kommer bara med Weissach-paketet. Den hör hemma på banan och alla förändringar jämfört med Turbo S är till förmån för körning på bana.

Två sportbilar på bred väg

Porsche Taycan Turbo GT finns i totalt sex färger, varav två är exklusiva för modellen: Purple Sky Metallic och Pale Blue Metallic är endast tillgängliga på denna variant av Taycan.

Det är inte känt när Taycan Turbo GT kommer ut på marknaden, men det förväntas ske inom kort. Prismässigt finns det inga indikationer ännu, men Taycan Turbo S kostar för närvarande strax över 2,4 miljoner kronor, och för Taycan Turbo GT kommer du utan tvekan lägga en rejäl slant till.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com