Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Panamera får en andra chans

Den eldrivna Taycan har effektivt skickat ut Panamera i kylan. Det har visat sig vara mycket mer tilltalande med en elektrisk Porsche, som till och med är mycket billigare än Panamera.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Panamera har varit en framgång för Porsche, en lönsam expansion av ett relativt smalt modellprogram. Precis som Cayenne har den stora kombiversionen gjort det möjligt för människor som vill ha en praktisk, men också sportig och engagerande bil att äga en Porsche.

Oavsett hur försäljningen av Panamera går, kommer den stora Porschen att överleva i ytterligare en generation. I USA och Kina, där den nya Panamera just har presenterats, är modellen mycket viktig. Den nya, tredje generationens Panamera är mer elektrifierad, mer avancerad och mer digital.

Nytt rekord? – Panamera i fyra PHEV-versioner

Panamera ser ut som… Panamera. Det är tydligt att detta är en ny generation om du redan är bekant med Panamera, men för andra kommer det att vara svårt att se skillnaden mellan den nya och den tidigare. Luftintagen och strålkastarna avslöjar den nya, och Panamera Turbo E-Hybrid-modellen har en annorlunda front jämfört med versionerna Panamera och Panamera 4.

Basmodellen Panamera (V6 med 353 hästkrafter och bakhjulsdrift) och Panamera 4 (V6 med 353 hästkrafter och fyrhjulsdrift) spelar helt klart en mindre roll än de elektrifierade Panamera som plug-in hybrider. Det kommer att finnas inte mindre än fyra olika plug-in hybrider, vilket måste vara ett nytt rekord.

Panamera Turbo E-Hybrid har en V8-motor med 519 hästkrafter och en kraftfull elmotor med 190 hästkrafter. Hela drivlinan kan ge 680 hästkrafter och med ett 25,9 kWh-batteri ökar räckvidden jämfört med tidigare. Hur långt kan den gå på el? Ingen aning, eftersom Porsche bara presenterar WLTP-siffran för stadskörning, och det är uppenbarligen en hög siffra (83-93 kilometer). WLTP-värdet för kombinerad körning kommer att vara betydligt lägre.

Med Turbo E-Hybrid finns det utrymme för både en kraftfullare Turbo S E-Hybrid med över 700 hästkrafter och vad som sannolikt kommer att bli två E-Hybrid-versioner med en V6-motor.

Nytt chassi med ett bredare spann mellan sport och komfort

Den nya generationen Panamera levereras som standard med ett luftfjädringssystem med två kammare som delar upp dämpningen mellan sig. Den ena kammaren hanterar kompressionen (när bilen träffar ett gupp) och den andra kammaren tar hand om ”fjädringen” i motsatt riktning. Detta bör ge en bättre balans mellan komfort och dynamik, eftersom det elektroniska chassikontrollsystemet bättre kan kontrollera fjädringen på dåliga vägar, men också göra Panamera sportigare.

För en något ännu sportigare upplevelse kan du välja Porsche Active Ride-fjädring med standard luftfjädring, som också har elektroniskt styrda stötdämpare, även denna är utrustad med ett tvåkammarsystem. Med Active Ride kommer en inställning där Panamera aktivt lutar sig in i hörn som en motorcykel (eller en Mercedes GLE), så att bilen ständigt är platt på vägen.

Det kommer inte att finnas någon ny generation av Panamera Sport Turismo, som i grunden var en kompromisslös kombibil. Den sålde inte tillräckligt bra helt enkelt. Nya Panamera är dyrare än den gamla – och mycket dyrare än Taycan.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com