Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Duell: VW ID.3 slår tillbaka hårt mot MG4

Verkligheten har förändrats för MG4, som annars såg ut som den kinesiska älsklingen i klassen. Nu är VW ID.3 tillbaka i en form och till ett pris som aldrig har varit vassare. Vi ställer de två mot varandra.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Prisvärd, rymlig och välkörd. Kinesiska MG4 överraskade och imponerade tillräckligt för att med en hårsmån vinna Årets Bil i Danmark 2023. MG4 påminde om tyska Volkswagen ID.3, som hade tagit hem titeln året innan. Skillnaden var att MG4 var både bättre byggd och bättre prissatt.

Idag är verkligheten en annan än den som mötte MG4 vid lanseringen oktober 2022. Vad som är värre är att VW ID.3, dess huvudkonkurrent, har fått en elegant facelift som gör att den ser riktigt vass ut.

Har MG4 tillräckligt med kraft för att avväpna VW ID.3, som den en gång var överlägsen, eller har tyskarna verkligen hittat sin melodi? Jag ska försöka besvara frågan när jag ställer MG4 Extended Range mot VW ID.3 Pro S – båda versionerna med de stora batterierna och en räckvidd på över 500 kilometer.

Mjuka värden

Det är inte så att MG4:s kupé präglas av flashiga eller spännande lösningar. Istället är den tillverkad av plastmaterial som är mjuka och behagliga att ta på. Det är mer än man kan säga om den första versionen av ID.3.

Med 2023 års uppdatering av ID.3 har VW stramat upp framförallt kupén. Nu känns ID.3 faktiskt som en välbyggd tysk bil med mjuka material som har mer tyngd än de som finns i MG4. Infotainment-enheten har också uppdaterats, med en skärm som mäter 12″ istället för 10″ och ett system som fungerar sömlöst utan några klumpar i flödet.

MG4 har en 10,25″ infotainmentskärm med ett system som släpade efter Volkswagen redan innan de uppdaterade ID.3. Det känns gammalmodigt i både layout och funktion, ofta avbrutet av frysningar och fördröjningar.

Och på tal om fördröjningar, mitt tålamod sträcker sig inte till växellådan i MG4, som tar ca fyrtio år att reagera när du sätter dig i bilen. Hade jag kunnat hade jag slitit ur växellådan ur bilen i ren frustration.

Å andra sidan finns det fysiska knappar för uppvärmning av fram- och bakrutor och volym på ljudsystemet. Även ratten har riktiga tryckknappar, vilket fungerar som ett litet plåster på det sår som växellådan lämnat efter sig.

I VW ID.3 glömde de att placera touchknapparna på samma plats där den tidigare nämnda MG-växelväljaren skulle vara. Det vill säga på havsbotten, för de gör verkligen ingen glad.

Touchknapparna i ID.3 är fortfarande oprecisa att använda, medan de som är monterade på panelen under skärmen är obelysta, så du inte kan se vad du gör i mörkret.

Hur är utrymmet?

De två duellanterna är lätta att jämföra när det gäller utrymme. De har ungefär samma yttermått och utnyttjar det invändiga utrymmet lika bra. Det är två rymliga och luftiga hytter som rymmer även den långbenta i baksätet. Den enda skillnaden är att bänken i ID.3 är högre och mer vinklad så att låren alltid får stöd. I MG4 svävar de något ovanför kudden.

I detta test är framstolarna svåra att jämföra eftersom testbilen ID.3 är utrustad med Ergoactive-stolar. Dessa är bättre än standardstolarna i MG4 och värda pengarna om man har dem.

Bagageutrymmena har plana golv och breda, regelbundna öppningar. Tyskarna vinner med 22 liter, ID.3 rymmer 385 liter jämfört med 363 liter i MG4.

Välkörande på olika sätt

Om man bara skulle peka på ett område där MG4 verkligen överraskade vid lanseringen så var det köregenskaperna, som tack och lov är intakta än idag. Den kinesiska elbilen med brittisk smak körs smidigt på ett sätt som påminner om en ny GTI.

MG4 inbjuder dig att ta de slingrande småvägarna snarare än den tråkiga huvudvägen, eftersom karossrullningen hålls till ett minimum och bakhjulsdriften förhindrar understyrning. Styrningen är lätt, vilket inte bara bidrar till den smidiga känslan på vägen, utan även ger smidighet i stadskärnan.

VW ID.3 har också kännetecknats av sina väl avstämda köregenskaper sedan lanseringen 2020 – det är bara på ett annat sätt än i MG4. För medan den orange duellanten har lätthet och smidighet på menyn, kännetecknas ID.3 av en tysk tyngd.

Ratten i tysken är tyngre viktad, vilket bidrar till en mer planterad känsla på vägen. Underredet känns mer komplext eftersom det bättre kombinerar stabilitet med komfort. Bakhjulsdriften gör att du fortfarande kan köra friskt, men på ett mer vuxet och något mindre lekfullt sätt än MG4.

Den tyska stabiliteten förflyttar sig till motorvägen, där VW ID.3 har mer riktningsstabilitet. Det är inte riktigt så i MG4, där underredet dansar lite mer mellan guppen.

Ljudisoleringen i MG4 är inte att skriva hem om när man närmar sig 110 km/h på motorvägen. Vindbyarna är så kraftiga att man blir alldeles snurrig i huvudet. Så är det inte i VW ID.3, som spelar i en helt annan liga.

Räckvidd och assistenter

MG4 Extended Range med sitt 77 kWh-batteri har en räckvidd på 520 kilometer, medan VW ID.3 har en räckvidd på 572 kilometer med ett 82 kWh-batteri.

Vinterkylan verkar drabba MG4 lite hårdare, där du måste dra av cirka 250 km från siffran för motorvägskörning. I VW ID.3, kan du nöja dig med 200 kilometer.

Om det är något som MG4 har fått mycket kritik för så är det dess assistanssystem, och det är inte bättre här. Lane Assist och Adaptive Cruise Control är så tröga och staccato att du klarar dig bättre utan dem.

Det finns ingen konkurrens för ID.3, som känns lugn i sina rörelser när bilen gör sin egen grej. Adaptiv bromsning säkerställer sömlös inbromsning i alla trafiksituationer.

Priser och utrustning

MG4 kan fortfarande betraktas som en billig elbil med ett startpris på 369.990 kronor. Om du vill ha det stora batteriet och den långa räckvidden samt utrustning som 360-graders kamera, trådlös smartphone-laddning och elektriskt justerbart framsäte kostar den 429.990 kronor.

Det är mycket bil för pengarna och är på papperet också mer än VW ID.3. Tysken börjar på 512 900  kronor, med det stora batteriet, kallat ID.3 Pro S, och levereras utan den ovannämnda lyxutrustningen som ingår i MG4 Luxury Extended Range.

Ändå är VW ID.3 Pro S inte dåligt utrustad, eftersom du får saker som LED-strålkastare, den stora infotainmentskärmen, värmepump, uppvärmd ratt och framsäten, separata armstöd i framsätet och parkeringssensorer.

Är det värt pengarna?

Det låter otacksamt att bli arg när man får mer för mindre, men den extra lyxutrustningen i MG4 Luxury Extended Range är inte värd mycket. Den trådlösa smartphone-laddaren laddar för långsamt och 360-graders kameran är nästan för grynig för att vara användbar. Det elektriska framsätet är naturligtvis en trevlig detalj.

Jag tycker att du får mycket mer för pengarna med VW ID.3, även om den är dyrare. Merpriset är värt varenda krona i en direkt jämförelse. Den tyska kupén är överlägsen MG4 när det gäller material, byggkvalitet och infotainment. Körupplevelsen är lugnare, stabilare, tystare och bekvämare, och räckvidden är längre och laddningshastigheten (något) snabbare.

Bortsett från några fysiska knappar och en mer lekfull lättfotadhet finns det inget kvar för MG4 efter att Volkswagen har kavlat upp skjortärmarna och gjort ID.3 till en absolut njutning. De har hittat sin melodi, och det är därför VW ID.3 vinner duellen överlägset.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com