Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Nu känns VW ID.3 äntligen riktigt bra

Det fanns för många brister när VW lanserade ID.3 2020. Det mesta har rättats till med den faceliftade versionen. Test av ID.3 Pro S med 77 kWh batteri.

TEXT OCH FOTO Morten Bek

Volkswagen gick för fort fram när det gällde utvecklingen av ID.3. För att kunna köra om konkurrenterna och få igång den nya elbilsplattformen MEB redan 2020, kapades många fundamentala delar av, och det är verkligen synd.

Inga kompromisser gjordes dock på vitala delar, hårdvara som elmotor, batteri eller underrede. Dessa delar av ID.3 står utom allt tvivel, men mjukvaran, infotainmentsystemet, inredningen och materialkvaliteten levde inte upp till förväntningarna på vad en Volkswagen ska leverera.

 

Som väntat var detta ett problem. Allt man rör vid och använder i en bil är det första man gör intryck på. Jag tvivlar inte på att ID.3 förlorade potentiella VW-kunder på grund av att infotainmentsystemet var överbelastat, kontrollerna förvirrande och materialen billiga. Om ID.3 hade varit den enda elbilen i sin prisklass hade det kanske varit acceptabelt, men MG4, Renault Megane Electric och Tesla Model 3 har satt press på den tyska elbilen.

Faceliften måste ha påbörjats mycket snart efter lanseringen, eftersom vi fick de första rapporterna redan hösten 2022. VW visste att ID.3 inte var tillräckligt bra. Nu finns den på marknaden, den faceliftade ID.3, och jag måste ta reda på om förbättringarna tar ID.3 tillräckligt långt.

En helt klart snyggare bil

Var ID.3 för fräsch i designen? Innan du sätter dig in för att se om det finns några goda nyheter i kupén, möts du av en uppdaterad design som gör ID.3 rättvisa. Den svarta listen mellan vindrutan och frontklaffen har tagits bort till förmån för en större klaff, och de mjuka frontstötfångarna har inte längre ”bulor” i ”huden”, utan är släta och har skarpa luftintag på sidorna. Den nya lacken, Dark Olivine Green, är intressant och jag tror att om jag själv skulle beställa en ID.3 skulle det vara i den färgen.

Kanske för att tydliggöra att ID.3 nu är en bil som du kan vara mer stolt över, kommer du nu att stöta på en ID.3-logotyp under de centrala luftmunstyckena när du sätter dig bakom ratten. En onödig detalj som VW även har använt i Passat, där namnplaketten ersatte en klocka i mittkonsolen. I ID.3 ersätter den ingenting.

Ratten är fortfarande en upplevelse som jag helst hade varit utan. Den annars så vackra ratten har fortfarande tryckkänsliga knappar för ljud, adaptiv farthållare och andra finesser, och även om de ger en fysisk respons genom dina fingrar, gör de saker väldigt slumpmässigt. Jasså, du vill ställa in farthållaren på 90? Bättre lycka nästa gång.

ID.3 är fortfarande belastad med mer av samma sak. Pekpanelen till vänster om ratten för strålkastare, dimbakljus, elektrisk bakruta och full luft på vindrutan ser riktigt smart ut. Men när jag vill slå på strålkastarna för mer än bara dagsljus, får jag en av två inställningar för full vindrutespolning. Det finns – fortfarande – inget ljus i listan vid infotainmentsystemet för ljud- och klimattemperatur, och i förardörren finns – fortfarande – bara två knappar för fyra elfönsterhissar, där du måste trycka på REAR för att växla till bakdörrarna. Saker som har varit för dyra att ändra på. Det som har förändrats är främst infotainment och material.

 

Om du väljer ID.3 Pro S, där S står för Large Battery (jag hittade på det själv) på 77 kWh, får du mer utrustning som standard. Eljusterbara ErgoActive-framstolar med minne och massage är den stora vinsten, och de är utmärkta för både korta och långa resor. Men även i den billigaste ID.3 kommer du nu att känna att du får valuta för pengarna, eftersom materialen nu matchar den redan utmärkta byggkvaliteten.

Gott om plats för fyra personer. Men bara för fyra.

Om du behöver en förklaring till varför ID.3 är dyrare än MG4, är förarhytten ett bra ställe att börja på. MG4 har en interiör med billig plast av en särskilt tunn sort, och den har platta säten med ett överdrag som ser mer ut som golvmattmaterial än sätesmaterial. Infotainmentsystemet i ID.3 kan få en och annan att höja på ögonbrynen, men det är som en paradgren jämfört med systemet i MG4.

ID.3 har en annan fördel som har att göra med praktiska egenskaper. Den är rymlig, och den är rymligare i baksätet än MG4 och Renault Megane Electric, som är de två (tillsammans med sin systermodell, Cupra Born) som utgör klassen innan Opel Astra-e och Peugeot E-308 kommer in i fältet. Det finns gott om plats för fyra vuxna att köra långt, och baksätet är mycket bekvämt.

En kuriositet är att ID.3 med ett 77 kWh-batteri endast har fyra sittplatser, medan 58 kWh-versionen har plats för fem. Under andra kvartalet 2024 kommer fem säten att bli ett alternativ med 77 kWh-batteriet, så du får vänta om du vill ha båda.

Komfort som i en större elbil

Att köra långa sträckor i ID.3 har aldrig varit något problem, och just ljudnivå, stabilitet och körkomfort är områden där ID.3 känns dyr och i en helt annan klass än MG4. Därför har man inte mixtrat med kärnkompetensen, trots att VW har mixtrat med så många andra saker med faceliften.

Med det stora 77 kWh-batteriet (användbar kapacitet) i den testade ID.3 Pro S är räckviddsångesten, åtminstone på sommaren, inte ett problem. WLTP-räckvidden är 557 kilometer, vilket är betydligt mer än de 426 kilometer som Pro-modellen med 58 kWh har som WLTP-värde.

 

Stark på pris

Volkswagen är sällan prisledande. Titta bara på Polo, som är jämförelsevis dyrare än en Opel Corsa eller en Hyundai i20. Med ID.3 är det tydligt att VW vill ta igen förlorad mark, vilket är anledningen till att den kompakta elbilen introduceras i en ansiktslyft version till starka priser.

Jag har förklarat varför ID.3 har rätt att vara dyrare än MG4, men ID.3 är också billigare än Kia Niro EV och Renault Megane Electric. Den billigaste ID.3, som är Pro med 58 kWh batteri, 204 hästkrafter och 426 kilometers räckvidd, är liksom den testade Pro S-modellen välutrustad. LED-strålkastare, 12″ infotainment, värmepump, uppvärmd ratt och framsäten, navigation, separata armstöd i framsätena, parkeringssensorer och mycket mer är standard.Lägger du till Assistentpaketet får du nyckelfri öppning, stöldlarm, krockförberett säkerhetssystem och backkamera, och det är allt du egentligen behöver.

ID.3 har lyfts på några av de områden där den var svag från början. Det finns fortfarande svaga områden där konkurrenterna är bättre, men de är inte tillräckliga för att förstöra upplevelsen av en elbil som är stark på viktiga områden och konkurrenskraftig på samma gång.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS