Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 är egentligen en gammal elbil, men nu är den utrustad med längre räckvidd, mer kraft och bakhjulsdrift. Och vi har tagit den på ett biltest!

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

Att designa en bil som redan från början är tänkt ska gå på el, öppnar upp för nya möjligheter. Elmotorn är kompakt och får plats i ett utrymme under bagageutrymmet, och högspänningsbatteriet får plats under sätena. Möjligheterna att utnyttja utrymmet och skapa spännande design är stora, eftersom bilens fasta delar kan placeras där de passar bäst.

Volvo XC40 är konstruerad för att ha en förbränningsmotor i frontutrymmet, och även om den svenska SUV:en är byggd på en utrymmeseffektiv plattform så är den inte av futuristisk typ. Den har rullat av monteringsbandet i Ghent-fabriken i Belgien sedan 2017, och endast små saker har förändrats under dessa sex år.

Men det har skett en grundläggande förändring som jag inte såg komma. Den eldrivna XC40 Recharge har mer än bara ett större batteri och fler hästkrafter. Elmotorn, en helt ny sådan, har flyttats från framaxeln till bakaxeln. Volvo har spenderat, förmodligen stora summor pengar, för att ändra den grundinställningen.

Att förändra så mycket med XC40 Recharge är ett lite udda val av Volvo. De kunde ha väntat tills det var dags för en helt ny XC40, så det måste finnas en bra förklaring till varför Volvo har gjort den här förändringen.

Säkerheten först

Volvo tänker alltid först och främst på säkerhet. Inget får ta fokus från det faktum att en Volvo ska ta hand om sina passagerare. Idén att flytta elmotorn i XC40 Recharge bör också gynna säkerheten. Den omedelbara kraftöverföringen från en elbil kan vara ett problem med framhjulsdrift.

XC40 Recharge med framhjulsdrift och 231 hästkrafter var förmodligen inte den mest utsatta bilen när det gäller bristande grepp och okontrollerad kraft, men med 231 hästkrafter kunde den lätt orsaka för mycket hjulspinn vid kurvtagning en regnig dag.

Med den nya elmotorn blir viktfördelningen jämnare, och bättre viktfördelning mellan de två axlarna ger mer stabilitet, vilket innebär ökad säkerhet. Och en bonus: Den bakhjulsdrivna XC40 har ett stort fack under framluckan för kablar, spolarvätska och annat du vill gömma undan.

Känner du skillnaden?

Elmotorns vridmoment på 420 Nm, vilket är 90 Nm mer än den gamla, ger mer balans vid acceleration. Man får en knuff istället för att bli dragen, och det är skönt att kraften inte drar i ratten.

Uppdaterade XC40 Recharge känns inte så annorlunda från tidigare. Volvo har prioriterat säkerheten och den kompakta SUV:en är faktiskt varken lekfull eller rolig på en slingrig väg. Den har en styrning som är död och inte helt riktningsstabil.

Med ökningen av både hästkrafter (den nya elmotorn ger 252 hästkrafter) och vridmoment finns det ännu mindre anledning att välja Twin-versionen. För nu finns det ännu mindre behov av dess fyrhjulsdrift (den har en extra elmotor fram) och 408 hästkrafter.

Nu med längre räckvidd

Den har både ett nytt batteri med en kapacitet på 82 kWh och en användbar kapacitet på 79 kWh. Ett rejält hopp från de 69 kWh som den framhjulsdrivna Recharge hade tidigare.

När det nya batteriet kombineras med en ny elmotor, ger det en dubbel effekt på räckvidden. Den har fått ett rejält lyft, den nya modellen är uppe i 571 kilometer. Den gamla modellens räckvidd på 423 kilometer var inte tillräckligt bra för en elbil i den prisklassen.

Volvo skickar iväg XC40 Recharge Extended Range med en WLTP-förbrukning på 16,4 kWh per 100 kilometer. Volvo har också höjt laddhastigheten, och de 200 kW som bilen nu kan ta emot från en snabbladdare är mer än acceptabelt.

Några andra tankar..

Jag har en tanke som återkommer flera gånger under den period jag kör den grå Volvon. Infotainmentsystemet passar inte i en ny bil – särskilt inte i en ny Volvo som har ett frånpris på 559 900 kronor.

Storleken på skärmen och ramen den är insvept i är svår att hantera om man bryr sig om teknik och användarvänlighet. Den (lilla) 9,3″ pekskärmen sitter mycket längre in än ramen runt den, och det kan vara svårt att nå sido- och bottenikonerna under körning och ikonerna ser faktiskt gammalmodiga ut.

XC40 Recharge är inte lika lugn och stabil på motorvägen som jag minns från tidigare resor, och fjädringen mår inte bra av att behöva ta hand om 2,1 ton. Köregenskaperna är inte ett område där XC40 Recharge är stark på längre.

Det finns bättre fjädring och mer motorvägsstabilitet att hitta i Audi Q4 E-Tron och Volkswagen ID.4, och de två tyska modellerna är också något större och erbjuder mer utrymme. XC40 Recharge Extended Range har förstärkts med mer effekt och längre räckvidd, men Q4 E-Tron (och ID.4) har också uppgraderats och kommer nu med 286 hästkrafter och bättre räckvidd än tidigare.

Volvo XC40 Recharge Extended Range Plus

Motor: Elmotor (bak)
Effekt: 252 hk/420 Nm
0-100 km/h: 7,4 sekunder
Topphastighet: 180 km/h
Förbrukning: 16,7 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 82 kWh
Laddningskapacitet: 200 kW
Räckvidd: 571 kilometer
Mått (L/B/H): 444/186/165 cm
Egenvikt: 2 075 kilo
Bogseringsvikt: 1 500 kilo
Bagageutrymme: 452-1 328 liter

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com