Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo är på väg bort från Polestar

Även om Polestar 2 är allt annat än en sällsynt syn, släpar Polestar-försäljningen efter i hela världen. Faktum är att den släpar efter tillräckligt mycket för att Volvo nu ska vara i färd med att överföra sin ägarandel i elbilsbolaget.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Bilbasen

Det är inte direkt upplyftande nyheter som omger Polestar för tillfället. Först avslöjades det att varumärket inte nådde sitt försäljningsmål, trots en nedjustering under året: Planen var 80 000 bilar, nedgraderad till 60 000 bilar, med ett slutresultat på 54 600 sålda bilar.

Polestar var då tvungna att meddela att 15 % av arbetsstyrkan skulle sägas upp, vilket motsvarar 450 personer. Ett nödvändigt ont ovanpå den nedslående försäljningen och ”utmanande marknadsförhållanden”. Tydligen har det inte varit tillräckligt för Volvo, som äger 48 % av Polestar. Sedan Polestar börsnoterades i juni 2022 har aktien sjunkit med 83 %, och Volvos investerare märker av detta. Det är därför Volvo planerar att sälja ut.

Polestar logo på inzoomad motorhuv

Mer för moderskeppet

Det är Volvo själva som tog konsekvensen av investerarnas misstro mot Polestar genom att stoppa finansieringen av det problemtyngda bilmärket. Det innebär att man officiellt har lämnat över det finansiella ansvaret till Geely, som enligt Reuters redan har belönats av investerarna. Volvos aktiekurs steg med inte mindre än 30 % kort därefter.

Med denna respons från investerarna är det inte otänkbart att en försäljning av aktierna kan bli aktuell – och vad händer då med Polestar? I händerna på samma moderbolag som också har en majoritetsandel i Volvo – Geely.

Polestar har etablerats som ett oberoende elbilsmärke av Volvo och Geely. Planen är att det kinesiska moderbolaget ska ta över en betydande del av svenskarnas ägarandelar i Polestar. Geely har meddelat att man kommer att upprätthålla fullt finansiellt stöd för Polestar.

Samarbetet mellan Volvo och Polestar bör inte heller betraktas som ett avslutat kapitel. Planen är fortfarande att de två bilmärkena ska arbeta nära varandra inom produktutveckling, produktion och eftermarknad, eftersom de fortfarande är sammanlänkade genom Geely, sin gemensamma ägare.

Eftermarknadsdelen är särskilt anmärkningsvärd för Polestar-ägare, eftersom det innebär att Polestar-bilar kommer att fortsätta att servas av auktoriserade Volvo-partners.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com