Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: BMW M3 Touring är svaret på alla dina problem

När det gäller att hitta meningen med livet förlitar sig vissa på feng shui eller kristaller. Men jag förlitar mig på BMW M3 Touring.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Det är lätt att förlora sig i vardagslivets rutiner och låta sig överväldigas. Bra rutiner som en löprunda på morgonen eller en färsk spenatsmoothie räcker långt, och när det inte fungerar måste man ta till mer drastiska åtgärder.

För vissa finns svaret på deras problem i terapi, horoskop eller healing. Själv är jag mer blygsam. Jag behöver bara lite mer en 1 miljon kronor för en ny kombi.

Det är en BMW M3 Competition Touring och helst i färgen ”Isle of Man Green”. Efter bara en vecka i sällskap med den blir jag en bättre och mer harmonisk människa, och jag är säker på att den kan göra detsamma för dig.

Rymlighet

BMW M3 Competition Touring erbjuder rymlighet och du får allt de praktiska du behöver från en kombi. Det finns 500 liter bagageutrymme, som kan nås via en klassisk tvådelad baklucka.

Bakrutan öppnas för enkel åtkomst till shoppingkassar och små föremål, medan den stora elektriska bakluckan öppnas brett, för att avslöja sin fulla kapacitet. BMW M3 Competition Touring rymmer utan problem kläder, små brännbara föremål och långväxta passagerare i baksätet.

Vad erbjuder den?

Resor till gymmet och till redaktionen i den tunga morgontrafiken ger naturligtvis ingen inblick i köregenskaperna. Faktum är att med alla komfortinställningar är M3 Touring precis som en vanlig BMW 3-serie. Det vill säga lättkörd och följsam.

Men de korta resorna ger mig ändå en stark känsla av att det döljer sig något otämjt och nästan sjukt bakom den familjevänliga fasaden. En känsla som är tillräckligt stark för att jag ska rensa min kalender från alla helgplaner för att helt enkelt maximera körtiden.

Känslan är naturligtvis rotad i den kunskap jag har från specifikationsbladet. Det berättar för mig att under huven finns en dubbelturboladdad rak sexa med 510 hästkrafter och 650 Nm. Denna kraft fördelas till alla fyra hjulen genom BMWs xDrive fyrhjulsdrivningssystem med en konventionell automatisk växellåda; en så kallad vridmomentomvandlare istället för en dubbelkoppling.
Det är samma monstruösa drivlina som du hittar i en vanlig BMW M3 Competition. Som Touring väger den 85 kg mer, ett resultat av ett tak utan kolfiber. Och det spelar ingen roll.

Mållös!

De röda M-knapparna på ratten borde ha en grundlig varning innan användning. Med ett tryck går BMW M3 Competition Touring från familjefader i ylletröja till farlig fånge i tvångströja. Avgasdämparna öppnas, underredet stramas åt och pedalerna blir känsliga.

De öppna landsvägarna är det enda som står på min helgagenda och varje skarp kurva jag tar gör mig mer mållös. Att en familjebil kan vara så väl inställd när det gäller dämpning, styrning, grepp och övergripande balans är oöverträffat.

Jag gillar särskilt xDrive-systemet, som aldrig skickar mer än 50 % av kraften till framhjulen. Vanligtvis kommer majoriteten av de 510 hästkrafter att finnas på bakhjulen, vilket ger dig exakt den dynamik du vill ha från en M3 – kombi eller inte.

Och när du får ut den ur kurvan med högerpedalen djupt begravd i mattan blir du överraskad av kraften, vridmomentet och den projektilliknande hastigheten. Den är så snabb att en motorvägsinfart är rena barnleken. Det finns så mycket mer att ge här.

Onödigt!

Precis som på påfartsrampen inser du på vägen att BMW M3 Competition Touring är redo att gå långt över gränserna för trafikreglerna. Så här kan man förnuftiga fråga sig, vad är poängen?

Det är just här som kombivarianten kommer till sin rätt. Ingen säger att du måste köra som en galning. Du kan också åka på långa resor med din kombibil full av barn och vattenleksaker, eller bara hämta svärmor på stationen. Allt utan att avslöja hur du körde på vägen dit.

Testbilen är inte utrustad med keramiska bromsar eller skålade säten i kolfiber, som kan köpas för svindlande summor. Och det är ett fantastiskt val att ha. För det innebär att den kan köras utan kompromisser i vardagen.

Kupén är utsökt klädd i Merino-läder, framsätena omfamnar som en tjockfodrad basebollhandske och där det inte finns kall aluminium finns det kolfiber. Den moderna ”BMW Curved Display”, som förenar två kristallklara skärmar i en mjuk kurva, är utrustad med det njutbara iDrive-systemet och musik spelas från Harman Kardon-ljudsystem.

Det finns verkligen inte mycket att klaga på. Möjligen ljudnivån från de stora fälgarna på motorvägen, men det väljer jag att bortse ifrån. Dessutom är den konventionella automatlådan mycket bättre på att tämja vardagskörning än en dubbelkoppling, och även om underredet är fast kan det inte beskrivas som obekvämt i ”Comfort”-läget.

Ett botemedel mot..allt?

Min vecka med BMW M3 Competition Touring var en vecka där jag körde med öppen mun i äkta spänning. Jag körde hela lördagen och söndagen utan destination, utan musik på en i övrigt välspelande stereo och utan en tanke på den snabbt tömmande bensintanken.

BMW M3 Competition Touring är svaret på dina problem eftersom den uppfyller de grundläggande behoven hos en kombi, samtidigt som den kan dra iväg när du känner för det. Det finns isofix, men också driftläge och launch control.

Den kostar från 1 074 700 kronor, medan testbilen med utrustning som Merino-läder, kolfiberpaket och grön lack kostar lite mer. Naturligtvis kan du få en hel del annat för den summan.

Om onda andar tvingar mig att välja en bil för resten av mitt liv kommer jag att välja BMW M3 Competition Touring, och det är allt jag behöver säga.

BMW M3 Competition Touring

Motor: R6 bensin, 2 993 cm3
Effekt: 510 hk / 650 Nm
0-100 km/h: 3,6 sekunder
Topphastighet: 250 km/h
Bränsleförbrukning: 9,7 km/l
Mått (L/V/H): 479/190/143 cm
Egenvikt: 1 940 kilo
Bagageutrymme: 500-1 510 liter

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com