Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya el-kombin från Nio kostar från 576 000 kronor

– men kostnad för batteri tillkommer

Nio ET5 Touring är den första eldrivna kombikupén i sin klass – varken BMW, Tesla eller Volkswagen har något liknande. Priserna börjar på 576 000 kronor men batteriet måste hyras eller köpas.

Text: Morten Bek
Foto: PR

Det är alltid bra att vara först ut med något. Det väcker uppmärksamhet och intresse, och om du är biltillverkare betyder det att du kan sälja något som dina konkurrenter ännu inte har. Nio är nya i gamet, och som ett kinesiskt märke är de sedaner och suvar som vi hittills har fått se från dem de viktigaste.

I Europa har vi en särskild försmak för kombibilar, som antingen har försvunnit från marknader där de en gång var populära (USA och Australien) eller aldrig varit det (Japan), så därför är det förvånande att Nio är ett av de första bilmärkena som tillverkar en elektrisk kombibil för oss européer. Varken Audi, BMW, Tesla eller Volvo har kommit så här långt, och den mellanstora ET5 Touring är den första i sin klass. En klass som även inkluderar BMW i4, Hyundai Ioniq 6 och Tesla Model 3.

ET5 Touring är en mellanstor kombi med en längd på 479 centimeter och ett rimligt bagageutrymme på 450 liter (plus 42 liter under golvbrädan). Med baksätets ryggstöd nedfällt, vilket sker i tre delar (40:20:40), är storleken långt ifrån imponerande: 1 247 liter. Detta är Skoda Fabia-territorium, och det är en liten kombi på cirka fyra meter.

Praktiska lösningar väger upp lite för bristen på volym. Bakluckan öppnas automatiskt med hjälp av en sensor och golvet är nästan helt plant. Det finns krokar för upphängning på bakluckan, en avtagbar LED-ficklampa och magnetiska lastband för upphängning och två förvaringsnät.

Batteriet kostar extra

ET5 Touring är tillgänglig för beställning, med leveransstart under fjärde kvartalet i år, vilket som bekant börjar i oktober. Priserna är väldigt attraktiva med tanke på att du får en eldriven kombibil med 490 hästkrafter och fyrhjulsdrift – ET5 Touring börjar på 576 000 kronor.

Men priset är egentligen högre. Batteriet måste du köpa eller hyra, och utan batteri är det ju inte någon mening att ha en ET5 Touring, eller någon Nio för den delen.

ET5 Touring för 576 000 kronor har ett inbyggt batteri med en kapacitet på 75 kWh, vilket ger en räckvidd på 435 kilometer. För att ”aktivera” batteriet betalar du antingen en månadsavgift på 1 799 kronor per månad, vilket Nio kallar BaaS – Battery as a Service, eller så slänger du in 130 000 extra för att äga batteriet. Det verkliga priset för Nio ET5 Touring 75 kWh är därmed 706 000 kronor.

När man synliggör den fulla kostnaden för bil och batteri känns priset högre. Men med tanke på bilens prestanda och layout är ett pris på 706 000 kronor inte orimligt.
Batterialternativ på 100 kWh och räckvidd på 560 km

En räckvidd på 435 kilometer för ET5 Touring med ett 75 kWh-batteri imponerar inte nämnvärt. Med ett batteri av den kapaciteten borde den första siffran i räckvidden vara 5, inte 4. Lösningen är att köpa den kinesiska kombibilen med ett större batteri.

Nio erbjuder ett 100 kWh-batteri, vilket ger ET5 Touring en mer tillförlitlig räckvidd på 560 kilometer. Men det är en dyr lösning. Med alternativet för batterihyra kostar själva modellen mer och den månatliga batterihyran är också högre, 2 999 kronor. Om du vill äga varenda skruv och metallbit i bilen kostar ET5 Touring 100 kWh med batteri totalt 816 000 kronor.

Det finns en särskild anledning till att du bör tänka dig för innan du köper ET5 Touring (och de andra Nio-bilarna) med fullt ägande av batteriet. Att köpa batteriet innebär att du inte kan dra nytta av batteribytesstationerna, där du kan få ett nytt batteri på fem minuter. Naturligtvis kan detta endast göras med ett hyrt batteri.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com