Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Duell: Valet mellan MG ZS EV och MG4 är inte svårt

Vi jämför MG ZS EV och MG4

Båda är kinesiska elbilar med brittisk prägel som har fått mycket publicitet i Norden – men åldersskillnaden blir tydlig när vi ställer MG ZS EV mot MG4.

Text & foto: Simon Hallenslev

Det har gått tre år sedan MG ZS EV presenterades i Norden, där den skapade rubriker. Det nylanserade brittiska sportbilsmärket kunde presentera en helt eldriven crossover med kinesisk kraft för ett oöverträffat lågt pris.

Med privatleasing var MG ZS EV den billigaste elbilen någonsin. Självfallet var uppmärksamheten stor – men det var för tre år sedan. Idag är priserna annorlunda och konkurrensen mellan elbilar är mycket mer intensiv. Även inom de egna leden.

MG4 är utan tvekan den största konkurrenten till MG ZS EV. Även om den också är billig, har MG4 fått uppmärksamhet för andra värden än bara lågt pris. Frågan är därför om MG4 har tagit bort all relevans från sitt äldre syskon, MG ZS EV?

Hur är de att köra?

Lekkamraten och drogen
Ett av de områden som MG4 har fått uppmärksamhet för är köregenskaperna. Även om det är en mycket förnuftig elbil till ett rimligt pris, är MG4 smidig, på gränsen till lekfull.

Det finns inte en tillstymmelse till skärpa i styrningen och underredet är på den mjuka sidan. Men den låga tjänstevikten och 170 hk på bakhjulen garanterar en fräsch körupplevelse. Den typ du kan njuta av på en slingrande småväg.

Underredet är okomplicerat och övervägande mjukt. Det betyder att vanliga gupp är väl kontrollerade, medan grova brunnslock och potthål skickar stötar genom kupén. På motorvägen förblir bilen lugn, med stöd av en låg ljudnivå och utmärkt riktningsstabilitet.

MG ZS EV är lite av en drog i jämförelse. Det syns tydligt att den är byggd på en plattform som är utformad för en fossilbränsleförbrännare. Chassit är inte anpassat för ett tungt batteri och en vridmomentstark elmotor på framaxeln, vilket är anledningen till att MG ZS EV får hjulen att spinna.

Det är inte så kul som det låter eftersom bilen studsar och dansar även på torra vägar. När hjulen äntligen får grepp drar det i ratten, som redan är kopplad till ett stumt styrsystem. Det är som att köra en bil med sovande armar.

Den avdomnade styrningen fungerar tillsammans med en smörigt mjuk undervagn, vilket faktiskt är trevligt eftersom den svävar halvsovande över alla gupp utan problem. På en landsväg med en antydan till kurva förvandlas mjukheten till krängning, och MG ZS EV är i allmänhet allt annat än smidig.

Inte för långt
MG ZS EV klarar 320 kilometer på en laddning och MG4 klarar 350 kilometer. Med andra ord är det här två billiga elbilar som inte behöver gå alltför långt. Särskilt inte på motorvägen. Här slukar de två elbilarna kilowatt som jag slukar öl på firmafester. Allt över 200 kilometer är en seriös prestation för båda duellanterna.

Hur ser hytterna ut?

Mjukt är bäst
MG4 har fått beröm för sin kupé, och det med rätta, eftersom materialen är mjuka och verkar väl sammansatta. Infotainmentskärmen på 10,25 tum har en tydlig upplösning och är mycket intuitiv. Själva systemet är dock lite tråkigt och döljer för många grundläggande funktioner i undermenyer som är svåra att använda under körning.

Och på tal om svår att använda, växelväljaren har ett eget liv. Det nyckellösa systemet utan startknapp verkar smart på pappret, men i verkligheten tar det en evighet att starta bilen. Du måste vrida på knappen tre eller fyra gånger innan den svarar, vilket är lika irriterande varje gång.

MG ZS EV har en startknapp och därför inga utmaningar med växelväljaren. Å andra sidan har den några problem med kupékvaliteten, som inte är tilltalande. Även om ett ansiktslyft i slutet av 2021 gav en kvalitetshöjning av hytten, innebär mängden hårdplast fortfarande att den ligger efter MG4.

Historien om infotainmentskärmen och systemet är densamma i MG ZS EV. Skärmen är faktiskt ganska bra när det gäller upplösning och tryckkänslighet, medan processorn lätt skulle kunna vara dubbelt så stor. Precis som MG4 saknar ZS EV också en dedikerad klimatpanel.

Gott om utrymme
Med tanke på att det här är två billiga och kompakta elbilar, erbjuder de båda gott om utrymme. Även de som är långa kan sitta bekvämt i både fram- och baksätet.

Som förare är MG4 den bästa platsen i huset, och det är inte en fråga om säten. MG ZS EV saknar en djupjusterbar ratt, vilket kan resultera i en obekväm körställning. Det gör det i alla fall för mig, eftersom jag sitter onaturligt långt från ratten med mina armar när mina ben är i optimal position.

MG ZS EV är den längsta av de två, medan MG4 har längst mellan axlarna. I verkligheten betyder det bara att det är marginalerna som skiljer de två åt när det gäller benutrymmet. I MG ZS EV är det högre i tak och mer takhöjd. Å andra sidan är dörröppningen något större i MG4, vilket är bra för familjer med barn och bilbarnstolar.

I bagageutrymmet är det MG ZS EV som drar det längsta strået med nästan 100 liter mer kapacitet än MG4. Här ryms 448 liter i ZS EV mot 350 liter i MG4.

Priser och utrustning

Billig med stort B
Ordet billigt har använts ganska många gånger i mitt skrivande. Det beror helt enkelt på att båda duellanterna ligger i topp 5 av de billigaste elbilarna som kan köpas för pengar idag. MG ZS EV börjar på 412 990 kronor, medan MG4 börjar på 329 990 kronor.

Det är billigt, och ännu billigare när man inser hur mycket utrustning som fortfarande ingår i priset. I båda bilarna får du ett brett utbud av säkerhetssystem med adaptiv farthållare och filhållningsassistent, medan de båda också har uppvärmd ratt och framsäten, nyckellös start och luftkonditionering. MG ZS EV trumfar med en backkamera.

Bättre motstånd än förväntat
MG4 är en bättre bil. Jag säger det eftersom körupplevelsen är betydligt bättre än i MG ZS EV, samtidigt som kupén också är bättre byggd med finare material. Det betyder dock inte att all relevans har försvunnit från MG ZS EV.

Den långbenta och nu åldrande elbilen erbjuder lite mer motstånd än jag förväntade mig. Den har lite mer komfort och lite mer utrymme än MG4, vilket för vissa människor är viktigt och värt att överväga.

När det gäller de båda duellanterna är det räckvidden, avsaknaden av värmepump och långsam laddning som utmanar relevansen. Större batteri, värmepump och snabbare laddning innebär en större merkostnad för MG ZS EV än för MG4. Även här är MG4 ett bättre köp, och därför är valet mellan de två aldrig riktigt svårt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com