Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU går vidare med förbud mot nyförsäljning av bilar med koldioxidutsläpp

Ska förbjudas 2035

Större
Stäng
  • Källa: Pixabay
    Källa: Pixabay
  • Källa: Pixabay

Europakommissionen har tidigare velat förbjuda nyförsäljning av bilar som släpper ut koldioxid, till 2035. Europaparlamentet stödjer förslaget. Nu verkar det som att förslaget blir verklighet.

I mitten av maj röstade EU-parlamentets miljöutskott igenom ett förslag om att nyförsäljning av bilar som släpper ut koldioxid i praktiken ska förbjudas till 2035. Den gångna veckan har förslaget skickats vidare till Europaparlamentet, som också stödjer förslaget, rapporterar Reuters.

Förslaget innebär att nya bilar som säljs, inte ska få släppa ut någon koldioxid 2035. Det betyder i praktiken slutet för försäljning av diesel- och bensinbilar med förbränningsmotorer. Förslaget är en av grundpelarna i EU:s plan som innebär att utsläppen ska minska med 55 procent till 2030, från utsläppsnivåerna 1990.

Förslaget ska godkännas av ministerrådet

Nu ska förslaget godkännas av ministerrådet och även av medlemsländerna. Syftet är att påskynda övergången till elbilar men även uppmuntra biltillverkare att investera i elektrifieringen. En annan lag kräver även att länderna ska installera miljontals fordonsladdare och bygga ut laddnätverk.

Olika biltillverkare, såsom Volvo och Ford har offentligt stött förslaget, medan exempelvis Volkswagen siktar på att sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa senast det datumet.

– Vi gröna hade gärna velat se ett förslag ännu tidigare, men det är en viktig signal till branschen”, sa Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde, till Sveriges Radio i en kommentar efter omröstningen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com