Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya tuffa förslaget – minska utsläppen med 60 procent till 2030

Ska dessutom minska utsläppen med 100 procent till 2035

Större
Stäng
  • Källa: Pixabay
    Källa: Pixabay
  • Källa: Pixabay

Europeiska unionen vill enligt uppgifter göra utsläppskraven ännu strängare. Om förslaget går igenom kan bilindustrin tvingas till att minska koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. 

Den europeiska bilindustrin stålsätter sig för ännu skarpare utsläppskrav som är en del av EU energi- och klimatpaketförslag ”Fit for 55” och som ska debatteras den 14 juli. 

I april fanns det en överenskommelse inom unionen att koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent fram till 2030, vilket är en höjning från tidigare 40 procent. 2050 ska EU vara koldioxidneutral och är en del av de gröna given som undertecknades i december 2019, rapporterar Automotive News. 

Det betyder att biltillverkarna i sin tur behöver snabba på sin elektrifiering rejält eftersom enligt ett nytt förslag behöver industrin minska utsläppen med 60 procent fram till 2030, för att sedan minska utsläppen med 100 procent fem år senare. Med andra ord kommer det bli otroligt svårt, för att inte säga omöjligt, att sälja bilar med förbränningsmotorer då. 

Den nuvarande målsättningen som finns på plats sedan 2018, är en 15 procentig minskning fram till 2025 jämfört med 2021 års nivåer på 95 gram per kilometer, och 37,5 procents minskning till 2030. 

Den tyska bilindustriföreningen VDA, menar att om man inför en minskning med 100 procent av koldioxidutsläppen 2035, betyder det att man i praktiken tvingar den europeiska bilindustrin att enbart tillverka batteridrivna elbilar. De menar även att det är oroande med teknikbegränsningar och kunderna tas inte med i beräkningarna överhuvudtaget. Enligt VDA:s beräkningar kan upp till 215 000 jobb påverkas.

LÄS MER: 2026 räknas enbart elbilar som hållbara

Men det finns inte enbart negativa åsikter om beskedet. Anders Karrberg som är chef för hållbarhet och strategi hos Volvo Cars, menar att det är något positivt. Den svenska biltillverkaren ska bli ett renodlat elbilsmärke 2030, och helt koldioxidneutrala 2040. 

– Vi hoppas att fler tillverkare kommer ansluta sig till oss i att sätta ambitiösa målsättningar i att bli helt elektrifierade. Vi tror att när man sätter långsiktiga mål, som vi har gjort, riskerar man att bli passiv och inaktiv. 

Samtidigt har Volvo rekommenderad EU att sätta ett mål på 2035 när förbränningsmotorer ska sluta säljas. Även loppygruppen Transport & Environment välkomnar förslaget. 

– Det handlar inte bara om att ändra målen vi kom överens om för några år sedan för skojs skull. Det handlar om att uppdatera föråldrade regler, dels med tanke på tekniska framsteg, och dels med tanke på de högre klimatmålen som nyligen har fastställs av den nya Europeiska kommissionen, sade Julia Poliscanova på Transport & Environment. 

Lobbygruppen menar att enbart Volvo och Volkswagen är förberedda att klara av de nya utsläppskraven 2030.

LÄS ÄVEN: Tyska bilindustrin välkomnar mildare utsläppskrav

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com